Вторник,

Eднодневните трудови договори са вече факт

От: Администратор -
A
A
A

Депутатите приеха окончателно на второ четене промени в Кодекса на труда, с които се въвеждат т.нар. еднодневни трудови договори.

По предложение на Ивайло Калфин,който е вносител на проекта, в Кодекса на труда се въвежда нов член 114а, който регламентира краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин, чрез сключване на трудови договори за един ден. По тези трудови договори няма да се трупа трудов стаж, но по думите на Ивайло Калфин работните дни ще се признават за осигурителен стаж за пенсия, съобщава БГНЕС.

Новите трудови договори ще могат да се сключват в основна икономическа дейност "Растениевъдство". Те ще важат само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Предвидено е такива за срок от един ден да се сключват с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година. В края на работния ден е предвидено изплащането на възнаграждението, което ще става само срещу разписка.

Работниците ще се осигуряват по Кодекса за социално осигуряване и по Закона за здравното осигуряване и ще са застраховани срещу трудова злополука.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички