Един фалшив герой в МС

В продължение на месеци Денков не знаеше как да управлява държавата и все питаше Пеевски

Един фалшив герой в МС | StandartNews.com

„Делян Пеевски е най-голямото зло, което може да се случи на България, заради него отиваме на избори“. До това заключение стигна днес премиерът в оставка Николай Денков, който вече над месец стои на този пост по волята на съдбата и провалените преговори между доскорошните (не)партньори ГЕРБ и ПП-ДБ. Изказването си Денков направи във включване на живо във Facebook, където на страницата на Министерски съвет отчете свършеното през допълнителния 10-и месец от редовното управление и направи равносметка преди предаването на властта на служебното правителство.

И ако досега Денков и компания от ПП-ДБ се надпреварваха да търсят

оправдание за алчността си за власт

която буквално взриви преговорите, сега премиерът с изтичащ мандат намери любимото оправдание на олигархията – председателя на ДПС Делян Пеевски. Още преди години приятелите на „Промяната“ от задкулисните кръгове в държавата си бяха таргетирали Пеевски като идеалния враг, на когото да пришиват всички злини в страната, че и зад граница – по този начин кръгът „Капитал“ на олигарха Иво Прокопиев демонизираше Пеевски години наред. Така хем Пеевски, който активно работи срещу „потопената държава“ е дискредитиран, хем си имат идеално оправдание, ако нещо се прецака в схемите им.

Само че схемата макар да работи успешно в продължение на десетилетие (най-вече чрез доносническата мрежа зад граница) се провали, след като Пеевски показа публично какво значи да се работи в полза на хората. Така само в рамките на късия живот на 49-тото НС той успя да се превърне във водещата фигура, която прокарва тежки решения за орязване на руското влияние у нас, предоставяне на военна помощ за Украйна и за решаването на редица социални и обществени проблеми, пред които другите (от редиците на управляващите) се гънеха като преварени спагети. При това без дори да е част от управляващото мнозинство и да притежава реална държавна власт.

Ролята на Пеевски получи много и няколко точни определения

Медиатор на политическата сглобка, при когото всеки тича като се скара с другарчето от (не)коалицията или пък преговарящ, който знае кога да застане на правилната страна – тази на гражданите на България и двигател на реалната промяна в страната – това може би са най-верните.

И това явно много притесни Денков, който в продължение на месеци се доказа като сламен лидер, тичащ при батковците си в НС, когато под прозорците на премиерския му кабинет се наредят я енергетици, я фермери. И ако допреди няколко месеца, той трябваше да оцелява на видимо трудния за него пост на министър-председател и затова хич не се притесняваше да се държи за ръката на Пеевски, за да премине през политическите турбуленции, днес Денков знае, че отива не избори. На които избирателите ще поставят истинската оценка на неговото управление. И затова без свян вади коша с лъжите и обяви същия този Пеевски, без чиято подкрепа не можеше да вземе и едно критично решение, че бил „най-голямото зло“.

Думите на Денков са доста нелепи, особено изречени от устатата на човек, за когото Пеевски малко по-късно разкри, че е изпитвал страх да не бъде изоставен от председателя на ДПС по време на важни преговори.

"Направо не можах да повярвам, че човекът, за който се грижех девет месеца, който видяхте, че изобщо не се справи с длъжността премиер и мога да кажа, че е най-слабият премиер в историята на държавата. Който, когато се наложи да отида до тоалетната при преговорите с миньорите ми прати есемес "Има ли проблем, че излизаш?" - точно той да говори това нещо, на който му държах ръката, на който му помагах. Не мога да повярвам, оставям тези квалификации на безсилието, в което се намира в момента", коментира лидерът на ДПС изявлението на Денков.

Смях в залата –

големият мъж Денков явно няма срам да лъже безогледно

И защо да се срамува, след като батковците му от „Промяната“ го правят вече няколко години наред и засега все още са част от политическия живот на страната. Вярно, с главоломно потъващ рейтинг, който по техни лични признания „без ала-бала с президента“ трудно достига и 7% одобрение от обществото, но все пак все още не просто са на политическата сцена, а дори все още държат голяма част от държавната власт. През марионетки с изтекъл срок на управление като самия Денков.

"Това трябва да приключи - постоянно да ми звънят и да идват и после пред вас (бел. ред. медиите) да дават някакви странни изявления. При Борисов в централата съм ходил, но сме ходили с Христо Иванов заедно. С всички тези хора сме ходили навсякъде заедно. Не мога да разбера как се събудиха днес и казаха: "Той е зло". Е, те със злото ли живяха 9 месеца?", коментира още Делян Пеевски изказването на Денков. И така посочи къде се крие проблемът. Защото на всички е ясно, че ДПС никога не е било част от преговорите за този заминаващ си кабинет, а

Пеевски категорично реже всеки опит да му се пришиват назначения с ясното: „ДПС не участва в сглобки“

– т.е. когато движението влиза във властта, никога не го прави през задната врата и винаги застава с цялата политическа отговорност зад кадрите и политиките, които подкрепя.

Но ПП-ДБ не са свикали на подобен феърплей в политиката и затова имат нужда от решимостта и менторството на Пеевски, за да се справят с големия залък власт, който се опитват да си отхапят. А той очевидно отказва да участва в схеми на фалшиви герои и ги оставя сами да сърбат попарите си. В случая с Денков това е най-видимо – един фалшив герой, който още броени дни ще обитава сградата на „Дондуков 1“, несбъднал мечтата си още 9 месеца „да пътува“. Затова никой не трябва да се чуди на реакциите му, предстои тепърва истерията да взима връх. А до изборите остават поне още 2 месеца…

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай