Драгомир Стойнев: Южен поток тръгва

Няма да има съкращения в мините, уверява министърът.

Драгомир Стойнев: Южен поток тръгва | StandartNews.com

София. „По проекта Южен поток България работи по план. Имаме закъснение от 30 дни, но уверявам ви, че правим всичко възможно този проект наистина да се осъществи, защото е обявен за стратегически за страната. Това каза пред репортери в парламента икономическият министър Драгомир Стойнев. Той допълни, че прекалено много са проектите, които не се реализират в страната, затова правителството трябва да гони националните интереси.

„Да, разочарован съм за „Набуко", че няма да премине през нашата страна. Имаме някаква надежда, че „Набуко" не трябва да бъде изцяло зачеркнат, тъй като може да се търсят и други източници на природен газ. Има две находища в Каспийско море, които на технологичен език са узрели за добиване на природен газ и смятам, че този проект не трябва да бъде зачеркнат, заяви още Стойнев. И уточни, че в крайна сметка предпочетеният вариант за „Набуко" засега е не по икономически причини, а може би заради по-големи интереси.

Икономическият министър благодари на депутатите за бързото приемане на закона за енергетиката и в кулоарите на парламента. „Важно е системата да се отпуши, да се освободи износа на електроенергия, да влязат пари в системата", заяви Стойнев. Той уточни, че след среща със синдикатите е алармиран за притеснение от страна на миньорите, които смятат, че ще останат без работа. „Искам да ги успокоя, ще се увеличат доставките на въглища, ще се даде възможност на всички производители да работят. За нас основната цел е хората да имат работа и да си получават заплатите", каза още икономическият министър.

„На този етап в мините няма забавяне на заплатите и ако моделът проработи добре, то още през септември- октомври ще имаме увеличение на цената на въглищата, тъй като не е справедливо в продължение на 4 години цената им да не увеличавана и хората да работят на подсебестойност", обясни Стойнев. Той отправи индиректни обвинения към бившето правителство за това, че досега се е водила целенасочена политика за фалит на мините.

„Няма да има съкращения в мините. Много държа това да го разберат миньорите и техните семейства",увери министърът.

Драгомир Стойнев коментира, че няма притеснения за евентуално вето върху закона за енергетиката от страна на президента Росен Плевнелиев и цената на тока за крайните потребители ще намалее след решението на ДКЕВР и обнародването на закона в Държавен вестник. „Не вярвам президентът да работи против интересите на българския народ", допълни още Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай