Дончев представя Кунева на депутатите

Дончев представя Кунева на депутатите | StandartNews.com

Решението на т.нар. Граждански съвет е нелегитимно, заяви Зеленогорски

Вицепремиерът Томислав Дончев ще представи номинацията на Меглена Кунева за министър на образованието пред депутатите в парламента. Днес следобед тя ще се срещне с парламентарните групи на ГЕРБ и РБ, уточниха специално от правителствената пресслужба. По-рано в кулоарите на парламента се появи информация, че лично премиерът Бойко Борисов ще представи Кунева на партиите от управляващото мнозинство. От МС обаче уточниха, че премиерът лети за Лондон за международна конференция за Сирия в Лондон.

След заседание на изпълнителния съвет на Блока зам.-председателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски обяви, че срещата започва в 16,00 часа. 

"Потвърждаваме единодушното си решение, че Меглена Кунева е номинация на РБ", категоричен бе той.

Зеленгорски каза, че е бил изненадан от снощното заседание на т. нар. Граждански съвет и напомни, че според признанията на част от членовете на гражданския съвет, например Гроздан Караджов, този състав на органа е вече нелегитимен. Както вече "Стандарт" съобщи, че членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок подляха вода на Кунева снощи и обявиха, че не подкрепят кандидатурата й. 

Зеленогорски ги упрекна в това, че поведението им не е кооперативно и определи тяхната декларация като "буря в чаша вода". "При цялото ми уважение искам да им кажа, че ние получихме 100 000 гласа при преференциално гласуване на местния вот. Не е основателно да се мисли, че този проект е възможен без партиите."

Зеленогорски разсея още съмненията, че не ПГ трябва да излъчи министър, а това е политическото ръководството на РБ.

Според него Танев е бил подведен от експертите си и това било още едно доказателство, че министър трябва да стават човек със силна политическа воля. "Все още има министерства, в които управлява администрацията, аз не бих допуснал такова нещо", добави Зеленогорски.

По думите му Кунева е твърде решителна и ще успее да изпълни ангажиментите си.

На заседанието тази сутрин е бил представен проект за меморандум (Пътна карта) за развитието на политическия съюз РБ. Той включва план за ускоряване на реформите в приоритетни сектори, национална среща на представителите в местната власт на всички партии, обединяване около обща кандидатура за президент и вицепрезидент, подписване на ново споразумение между партиите, което да замени предишното и провеждане на конфедеративен конгрес. Всичко това трябва да се случи до лятната ваканция. Президентската номинация трябва да е факт през април или най-късно до средата на май месец.

РЕАКЦИИ

Не е човекът, който ще
оправи бъркотията в МОН

Атанас Мерджанов,
зам.-председател на БСП

Издигането на Меглена Кунева за министър на образованието и науката е спасително действие на премиера, което не се радва на подкрепата на коалиционните партньори. Повече от ясно и категорично парламентарната група на БСП лява България няма да подкрепи Меглена Кунева за образователен министър. Аргументите за това са, че Кунева не е човекът, който след бъркотията в МОН може да внесе необходимия респект и необходимото спокойствие на кадрите и на системата.

Няма да даваме
оценки на премиера

Хасан Адемов,
депутат от ДПС

Няма да подкрепим Меглена Кунева за министър на образованието. Това управление е с неподходяща и неприемлива за нас формула. Дали ще бъде г-жа Кунева или някой друг от министрите, ние нямаме намерение да правим оценки и да даваме акъл на премиера, за това кой ще бъде министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай