Дълголетието в политиката? Може, не е порок

Така смята доц.Антоний Гълъбов

Дълголетието в политиката? Може, не е порок | StandartNews.com

"Обикновено в условия на кризи и обществено напрежение, на усещане за несигурност, в каквито се намираме в момента, по-голямата част от избирателите търсят хора с опит, които са доказали, че могат да управляват. Това е естествена тенденция.

Промяната е в ход - става въпрос за много дълбока и бърза трансформация в обществото. Промяната не може да се изрази чрез нови лица.

Навлизаме в нов тип общество - дигитално, което ще пренареди много дълбоко социалните отношения и ще създаде нови типове неравенства, за които дори не сме мислили. Така че промяната няма да дойде от политическите партии" Това каза доц. антоний Гълъбов пред Марица. 

Дори че е вероятно и партньорите на ГЕРБ в сегашното управление също да успеят да присъстват в следващия парламент -  ВМРО и патриотичната коалиция Воля-НФСБ. Ако това се случи, е възможно възпроизвеждане на сегашното управляващо мнозинство в малко по-различен състав.

Борисов е в политиката от 2005 г., когато спечели кметските избори в София. Дългата му политическа биография е една от най-забележимите в ЕС.

Корнелия  Нинова намали броя на политическите формации в коалицията „БСП за България”, стесни социалния профил на БСП, но едновременно с това консолидира около себе си останалите в партията.

Големият въпрос е как всичко това ще се отрази върху изборния резултат, тъй като подобно съкращаване на социалната база на една политическа партия рядко съответства на нарастване на броя на гласовете за нея.

Тези  млади политици, често без политическа биография, нямат възможността да привличат нови гласове. Те ще бъдат подкрепени, защото са избор на председателя на партията.

При корпоративен модел, към какъвто върви в момента ИТН на Слави Трифонов, е възможно да имаме много дълго присъствие на едни и същи хора.

Когато говорим за забележителната ера "Меркел", не бива да забравяме, че Бойко Борисов става един от най-дълго задържалите се на премиерска позиция политици в Европа. Да, изхабяването на публичния му образ е факт, но е повече от сигурно, че този стил на управление има ясно изразена подкрепа сред близо милион български граждани. Така че партия ГЕРБ не е случаен феномен от типа на НДСВ. 

 

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай