Депутатите одобриха новия дълг от 1,5 млрд. евро

Депутатите одобриха новия дълг от 1,5 млрд. евро | StandartNews.com

София. Парламентът одобри емитирането на нов държавен дълг в размер на 1,5 млрд. евро.

Депутатите ратифицираха Договора за подписка между Република България и Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си и Джей Пи Морган Секюритиз Пи Ел Си във връзка с емитирането на облигации на стойност 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове, подписан на 21 май 2014 г., Договора за фискално агентство между Република България в качеството на емитент и Дъ Банк Ъв Ню Йорк Мелън в качеството на фискален агент и платежен агент и Дъ Банк Ъв Ню Йорк Мелън (Люксембург) С.А. в качеството на регистратор и агент по прехвърлянето относно емитирането на облигации на стойност до 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове, подписан на 21 май 2014 г., и на Акта за поемане на задължения относно издаването на облигации на стойност до 1 493 000 000 евро (или до равностойността в щатски долари), емитирани на един или повече траншове, подписан на 21 май 2014 г., предаде агенция „Фокус".

„За" гласуваха 108 народни представители, 38 „против", 4 „въздържали се".

Депутатите от ГЕРБ Владислав Николов и Менда Стоянова използваха изказванията си, за да обвинят управляващите в безсилие. „Пожелавам най-искрено доходността на този заем да бъде добра, защото лихвите ще бъдат плащани десетки години наред от българските данъкоплатци. Дебатът не е за това дали трябва да се вземе дълг, а трябва ли да продължаваме повече разходи, отколкото чергата ни позволява? Този заем няма да свърши работа до края на 2014 г. Вие го емитирате, за да покриете дефицита", заяви Стоянова.

„Знаете колко пари можахте да изстискате от предприятията. Теглим и плащаме – това го правехте и вие – същото", опонира депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви: „Лесно беше 2009 година с 8 млрд. фискален резерв, друго беше през 2013 година с 13 млн. дълг. От началото на годината до май нараства само с 800 млн., които да края на годината ще бъдат погасени и няма да прекрачи следваща година. Лихви – каквото и да се опитвате да направите, срещу вас да тичаме няма да стигнем нивата на лихвите от 2012 година. Самите вие направихте посока във фискалната политика към увеличаване на дефицита. Дългът трябва да бъде взет сега, защото мислим не само до края на годината".

След приемането на доклада парламентът излезе в 30-минутна почивка. В 10.30 ч. в зала "Запад" на НС започна пресконференция на БСП, която да даде отговор на въпросите, възникнали пред управлението след вчерашното изказване на Лютви Местан, че ДПС предпочита до края на тази година да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай