Станишев поиска задължителен вот

Станишев поиска задължителен вот | StandartNews.com

Бойко Борисов подкрепи желанието на соцлидера за задължително гласуване

София. Анализът, който си направих след европейските избори, води до извода, че за рестарта на държавата са нужни законодателни и конституционни промени, които изискват въвеждане на задължителен вот. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в зала „Запад" на Народното събрание.

Станишев бе категоричен, че партията ще проведе консултации с партньорите си и с другите политически сили за предсрочни избори и за това кога е най-полезно за страната те да се проведат.

"Отлагането с една година не виждам с какво би могло да бъде полезно", отсече лидерът на социалистите.

Тезата на ГЕРБ изборите да са сега, днес, незабавно, не е уместна. Но смятам, че изборите не могат да бъдат протакани, при условие, че няма достатъчна легитимност и подкрепа за управлението, обясни Станишев.

"Трябва да се създадат възможности следващата година да бъде посрещната с готов бюджет, който да бъде приет от нов функциониращ парламент, който да излъчи функциониращо правителство", категоричен бе соцлидерът.

"Как да се осигури стабилност на държавата и перспектива за хората е въпрос, който стои днес. Във вторник БСП ще направи цялостен анализ на изборните резултати", каза още Станишев.

"Като партия мандатоносител държим анализът след европейските избори да е всеобхватен и задълбочен. Още от нощта на изборите до вчера обществото беше залято от много интерпретации и политически планове, всички водени от политически сметки, а не от загриженост", обясни той.

"Нова политическа реалност съставиха резултатите от вота за европарламент", категоричен бе Станиев.

Станишев коментира изказването на лидера на ДПС Лютви Местан от вчера: Вчера с изненада прочетох позицията на лидера на ДПС. Имахме разговори, в които обсъдихме анализите от изборите. Преди една година, БСП пое властта като втора политическа сила, формирахме програмно правителство с Пламен Орешарски в името на нормализацията на държавата, справедливостта и политическото развитие.

 „В рамките на тази сесия на парламента могат да се свършат немалко неща. Правителството трябва да работи по подготовката на бюджета. Готови сме да обсъдим с всички политически партии възможни дати за изборите и ролята на служебното правителство", заяви Станишев.

На въпрос за датата на изборите, соцлидерът каза: Избори напролет, според мен, не са добро решение.

„Конституционните промени могат да се реализират достатъчно бързо, при добра воля. Това не е шок за хората. За това има събрани подписки за референдум", каза още той.

„Това не е универсално решение на всички проблеми, но погледнете резултатите на партиите, които печелят избори от 1994 г. насам. На тези европейски избори, за които масово политическите партии казват, че са волята на народа – партията, която ги спечели, получи 600 000 гласа. Имаме една полулегитимна демокрация. Нарастваща сила е превръщането на изборите в пазар. Трудно се дава легитимност за сериозни реформи. Не знам коя партия би спечелила за това и коя би загубила", посочи Сергей Станишев.

Относно създаването на служебно правителство Станишев подчерта, че такъв кабинет не  може да приеме бюджет, "няма кой да го направи". "България има нужда от ясен бюджет. Бюджет не може да бъде приеман от парламент, който няма обществена подкрепа", заяви Станишев. 

Вчера започнахме разговор с министрите, за да чуем тяхната оценка за свършеното и важните неща, които трябва да се случат, каза още социалистът.

На въпрос за Европейския парламент Станишев обясни, че се очертава като най-вероятен вариант широка коалиция между ЕНП и ПЕС, която да гарантира стабилност на европейските институции. "

Това, за което Мартин Шулц като наш кандидат и аз като лидер на ПЕС, ще настояваме за промяна на политиките в ЕС. Всяка формула на властта трябва да произтича от политика, която е необходима и полезна за страната", посочи Станишев.

Във връзка за "Южен поток", той смята, че политизирането на проекта не е правилно и не е справедливо към България.

"Не отговаря на нашия национален интерес, подчерта той като допълни, че проектът се обвързва с политическата ситуация в Украйна и отношенията между Русия и Украйна.

"Ние сме страна, която тежко пострада от газовата криза през 2009 г. и тя беше много сериозна поука за България, би трябвало да бъде и към Европейския съюз," допълни той. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай