Вторник,

Гласуват окончателно промените в бюджета

От: СТАНДАРТ -
Гласуват окончателно промените в бюджета
A
A
A

Парламентът се събира днес за окончателното приемане на бюджетната актуализация. Разчетите в хазната се променят, за да може държавата да се справи с кризата в резултат на пандемията от коронавирус.

ВИЖ ОЩЕ: Държавата поема и осигуровките

Новият вариант на финансовата рамка е изчислен при сценарий за свиване на икономиката с 3% и отваряне на дефицит от 3,5 млрд. лв. Държавата поема 60% от заплатите на работници в закъсалите фирми, като плаща и осигуровките върху цялата сума, реши вчера бюджетната комисия в НС.

ВИЖ ОЩЕ: Без заем от МВФ, нова помощ за малкия бизнес

Кабинетът иска увеличаване на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева. Настоящият лимит на новия държавен дълг е 2 милиарда и 200 милиона лева, като управляващите искат максимална гъвкавост при търсенето на финансов ресурс. Част от сумата, която може да бъде поета след покачването на тавана до 10 млрд. лв., няма да бъде теглена на първо време. Друга част обаче е необходима за попълване на дефицита и за капитализацията на Българската банка за развитие. Бюджетната комисия рещи вчера да увеличи и обема на глобалната облигационна програма, който в момента е осем милиарда евро.

"5 милиона и 144 милиона са изтеглени, изразходвани. До 8 милиарда остават 2 милиарда 856 милиона евро. Да бъдат увеличени с още 2 милиарда, т.е. да имаме лимит по тази програма 4 милиарда 856 милиона евро.", каза председателката Менда Стоянова. Това не означава, че ще бъде използван целият лимит тази година, а се предоставя гъвкавост на кабинета, уточни тя, след като оттегли предложението си в актуализацията да бъде заложена и възможност за финансиране през Международния валутен фонд. Това стана по настояване на финансовия министър Владислав Горанов, който е убеден, че е твърде рано за подобен дебат, а и страната ни има достатъчно гъвкавост за работа с международни финансови институции.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички