Без заем от МВФ, нова помощ за малкия бизнес

ДПС поиска промяна в схемата 60 на 40, както и кредитни линии до 100 000 за средния бизнес

Без заем от МВФ, нова помощ за малкия бизнес | StandartNews.com

Рано е да мислим за финансиране от Международния валутен фонд. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредното заседание на бюджетната комисия в парламента, която прие на второ четене актуализацията на бюджета, съобщи БНР.

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от МВФ.

„Рано е за подобен дебат“, категоричен е Горанов. Той заяви, че оттегля член 68, алинея "а" от предложението за промени в Закона за държавния бюджет за търсене на пари от МВФ за справяне с кризата с коронавируса.

Изненадващо, депутатът Румен Гечев /БСП/ изцяло подкрепи Горанов, като заяви, че заемите от фонда са с ниски лихви, но с гежки условия.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обаче се учуди от променената позиция и припомни, че "държавите вече са на опашка пред МВФ". Предложението в този тест даваше право на БНБ за осигуряване на кредити на държавата за сметка на покупка на специални права на тираж от Международния валутен фонд на стойност 10 милиарда лева..

Така основните промени в актуализацията на бюджетау, остават тези, които приеха на първо четене - с увеличаването на лимита на новия държавен дълг до 10 милиарда лева при сегашен таван от 2,2 милиарда лева заради икономическия удар, нанесен от пандемията от COVID-19.

За сметка на гова, в средносрочната програма за емитиране на дълг от международните пазари се вдига лимитът от 8 млрд. евро на 10 милиарда евро, пише в одобреното предложение за промени в закона за държавния бюджет.

„Финансовите пазари сега са волатилни и затова поисках възможност да се търсят не 2,2 млрд. лева заем, а 10 милиарда лева. Помощ вече е потърсена от Европейската инвестиционна банка и от Банката за развитие на Съвета на Европа и е ангажиран ресурс, свързан с финансиране на европейските фондове“, каза финансовият министър.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд "Безработица" в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите. Със законопроекта се увеличава капиталът на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Предвижда се формиране на бюджетен дефицит от 3,5 милиарда лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 милиарда лева.

Фонд "Безработица" цели да посрещне мярката 60 към 40, при която държавата ще поеме 60% от основната заплата на работниците, за да могат да останат на работа. В предварителните сметки е включен и очакваният ръст на безработицата. Бизнесът ще бъде подпомогнат и чрез портфейлни гаранции в размер на 500 милиона лева, които Българската банка за развитие ще предостави на търговските банки.

Други 200 милиона лева ще бъдат предоставени по същия ред за безлихвени кредити на хора, които временно остават без доход заради кризата с COVID-19, но са запазили работното си място, макар и в неплатен отпуск.

Целият ресурс от общо 700 милиона лева ще бъде осигурен чрез капитализация на Банката за развитие, а заедно с очаквания дефицит от 3 милиарда и 500 милиона лева ще бъде необходим нов дълг от 4 милирда и 200 милиона лева.

Към тази сума трябва да се добави и настоящият лимит от два милиарда и 200 милиона лева дълг, част от които правителството вече набра още преди кризата с COVID-19 през дългови емисии на вътрешния пазар.

Останалите средства до новия лимит от десет милиарда лева са предвидени за ликвиден дългов буфер, а ако се наложи харченето им, правителството ще предложи втора актуализация на бюджета.

Йордан Цонев от ДПС поиска промени при мярката 60/40, при която държавата ще предостави единствено 60% от заплатата на работниците в предприятия, които изпитват трудности заради коронакризата, а останалите 40% от заплатата плюс всички осигуровки остават за сметка на фирмите.

„Частта 60%, която държавата поема, държавата да поеме върху тези 60 процента и осигуровките. Виждате, че има реакция негативна срещу това предложение, а то не е лошо предложение - това предложение е анонс на правителството и за съпричастност на бизнеса към този процес. Но мисля, че така ще бъде още по-справедливо“, каза Цонев.

ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие, така че малкият и среден бизнес да може да ползва до 100 000 кредитни линии от ББР..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай