Държавата поема и осигуровките /ОБНОВЕНА/

Безлихвените заеми до 1500 лева със срок на погасяване до 10 г., регистрираните на борсата с право да работят в селското стопанство без да губят обезщетения

Държавата поема и осигуровките /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Държавата ще плаща и осигуровките по схемата 60 на 40, съобщи председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Приехме предложението на Йордан Цонев от ДПС, каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя обясни, че това е станало възможно благодарение на актуализацията на бюджета с 1 милиард лева. Надявам се повече фирми да се възползват от мярката за подкрепа на бизнеса, посочи Стоянова. 

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Държавата, освен тези 60% за заплати, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам, че можем да поемем този допълнителен разход“, коментира след заседание на бюджетната комисия Менда Стоянова.

За поемането на осигуровките от държавата, която ще плаща и 60% от заплатите на работници в закъсали заради извънредното положение фирми, настояваха от работодателските организации. За много от затворените бизнеси мярката беше неработеща, защото приходите им са нула. Новоприетият текст гласи, че по време на действието на този закон за срок не по-дълъг от три месеца Националния осигурителен институт ще превежда 60 % от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски.

Стоянова съобщи още, че се дават още 700 млн. лв. на Българската банка за развитие, с които тя да гарантира заемите, които изплащат търговските банки. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв. Става въпрос за възможността 3 поредни месеца всички в неплатен отпуск, както и самоосигигуряващите се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лв. месечно. Гратисният период за погасяването му ще е минимум 3-5 год., а срокът за погасяване - 10 години, обясни още шефът на бюджетната комисия. Пакетът включва и безлихвано финансиране на малките предприятия до 5 хил.лв., за да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата.

Комисията е приела и хората, които са на борсата и получават обезщетения за безработица, да могат да работят на трудов договор при селскостопански производители, без да губят обезщетение.

Всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или освободят от наеми и такси за позлване наемателите си за срока на извънредното положение.

Приети от правната комисия са намалените глоби за нарушаване на мерките за ограничение заради пандемията от коронавирус. Така разходката в парка ще се наказва с глоба от 300 лева, а при повторно нарушение тя ще бъде 1000 лева. Остава обаче глобата при нарушения на карантината.

Правната комисия регламентира срока след извънредното положение, в който туроператорите да възстановяват сумата за отменени почивки.

Текстът засяга туроператорите, които трябва да възстановят заплатена сума за туристическо пътуване, когато то е било отменено поради обявеното извънредно положение. Дава се възможност на туроператора да предложи на пътуващия ваучер за заплатена сума.

В случаите на отказ от този ваучер, туроператорът възстановява не по-късно от един месец, считано от датата на отмяната на извънредното положение всички плащания, които е получил от пътуващия или от негово име.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай