Денков удари по масата. Проговори за ротацията, отговори остро на Йотова

Даде конкретни примери за самостоятелните действия на кабинета

Денков удари по масата. Проговори за ротацията, отговори остро на Йотова | StandartNews.com

Денков удари по масата. Отговори остро на Йотова

Критиките към министрите са несправедливи, включително и тези от президентството. Тези хора работят за държавата и, ако непрекъснато ги натискаме в определена посока, им пречим да си свършат работата.

Освен това, наличието на критика към някой министър, не значи, че той трябва да бъде сменян. Това заяви премиерът Николай Денков пред журналисти в понеделник.

Той увери, че двамата с Мария Габриел имат водеща роля в определянето състава на правителството след ротацията. И допълни, че темата ще бъде обсъдена с парламентарните групи.

Денков отговори и на критиките от страна на вицепрезидента Илияна Йотова. В неделя тя определи кабинета като „Б” отбора. А премиерът нарече този коментар "неадекватен" и напомни, че България е парламентарна република. 

“Даже се чудя как да я коментирам. България е парламентарна република, в която има разделение на властите. След като се избере МС, той си има задължения. НС си има права и задължения.

През тези месеци има многобройни случаи, в които НС е искал нещо, но се е случвало нещо друго, защото МС е казвал, че това няма да е правилно.

Да припомня за дерогацията, например. Така работи парламентарната република, защото ако имаме служебен кабинет, в който само един човек назначава всички и решава всичко, тогава нямаме и отбор, имаме само един треньор.”

Според министър-председателя здравният министър Христо Хинков е избързал със съобщението, че ще напусне поста си след ротацията.

“Министър Хинков прибърза с това изявление, мисля, че трябваше да изчака, но както казах и в НС, много е голям натискът върху тях, много несправедливи са критиките към тях, включително и от президента, така че е добре да си дадем сметка, че тези хора работят в полза на държавата и бизнеса и ако непрекъснато им пречим и ги натискаме в определени посоки, така им пречим да си вършат работата”, посочи той.

За отвлечените български моряци от корабите „Руен” и „Galaxy Leader” премиерът каза, че няма нова информация. Той обясни, че със случаите се занимава Ситуационният център в Министерството на външните работи (МВнР).

„Има разговори с хутите през МВнР, те се отнасят сравнително добре с капитана и помощник-капитана, които са там. Използват се възможности за посредничество, особено със случая с „ Galaxy Leader“, обясни Денков и допълни, че за момента няма нещо обезпокоително.

По отношение на случая с кораба „Руен“ премиерът припомни, че става дума за пиратски рейд и въпросът е колко ще е откупът.

На въпрос имат ли комуникация със семействата си, Денков отговори, че към момента не може да отговори. В последния разговор с Мария Габриел и Ситуационния център е станало ясно, че няма нова информация и “всичко е спокойно”.

“Всички тези възможности се използват, имаме разговори и посредничество там, където е разумно, но трябва да се внимава, защото са дипломатически усилията. Да, използват се посредници”, посочи Николай Денков на въпрос дали можем да използваме посреднически усилия на държави в района.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай