Денков се включи в спора за шефа на Пирогов, ще има ли отмяна на решението

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“

Денков се включи в спора за шефа на Пирогов, ще има ли отмяна на решението | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Това не е начинът – да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решение на министъра. Това каза премиерът Николай Денков пред репортери по повод заявката на ГЕРБ-СДС, че няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато няма механизъм за вземане на решенията, след като стана ясно, че директорът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ д-р Валентин Димитров е освободен от поста.

Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица, посочи Денков и допълни, че е имало притеснения и е било въпрос на време и процедура да се вземе решение.

Премиерът допълни, че освобождаването на директора на „Пирогов“ е изцяло в правомощията на министъра на здравеопазването и затова е изненадан от агресивната реакция по повод освобождаването на директора.

Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите, каза още Николай Денков. По думите му има проблем, ако Народното събрание смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен. Министър-председателят заяви, че всяка институция трябва да си гледа задачите, а ако парламентът иска да се намеси в казуса, има начини – като извика министъра на здравеопазването в комисия или по процедура в пленарна зала.

Денков отговори отрицателно на въпроса имал ли е ангажимент към ГЕРБ, че няма да освобождава шефа на „Пирогов“.

Премиерът уточни, че е бил информиран за освобождаването на директора на болницата, но не е казвал на здравния министър да го освобождава. Денков допълни, че не може и да го спре, защото ще излезе, че въздейства на работата му. Очаквам от министъра да защити позицията, която е изложил, заяви министър-председателят.

Крайно време е да се разберем кой какви правомощия има и Народното събрание да си гледа законите и бюджета, смята Николай Денков. Партийните лидери в Народното събрание да се съберат и да видят как да се „отпуши“ работата, има си парламентарни процедури, да ги използват, призова той.

Денков каза още, че е чел одитния доклад за „Пирогов“ и вижда сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава, коментира той.

Попитан биха ли дали крачка назад за „Пирогов“, премиерът отговори: „На какво основание?“. Ако един министър смята, че има нарушение на правилата, той носи отговорност и използва процедурите по закон, каза Николай Денков и допълни, че ще остави министър Христо Хинков да действа по правилата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай