Денков се намеси за Шенген! Има ли договорки с Австрия?

Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо

Денков се намеси за Шенген! Има ли договорки с Австрия? | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

България никога не е обсъждала възможността да приема мигранти срещу смекчаване на австрийското вето за приемането ни в Шенген. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков в интервю за бТВ.

Това, което е приемливо, е да спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, категоричен бе Денков.

От по-силния граничен, контрол, който успяхме да наложим, печелят и България, и Европа. За последните месеци броят на опитите за пресичане на границата е спаднал в пъти, разликата вече е видима за всички, каза премиерът. Продължаваме преговорите за Шенген, посочи той.

По отношение на контрола на границите ние сме отворени – и сега има служители на Фронтекс, работим с австрийски и нидерландски служби, така че няма нищо, което да ни притеснява, каза още премиерът.

Австрийски медии съобщиха по рано днес, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. За България обаче това би било в резултат на приемане на мигранти, пристигнали незаконно в Европейския съюз. Денков отрича това.

Министър-председателят заяви още, че е против намесата на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" чрез новосъздадената възможност особен търговски представител да поеме управлението на рафинерията при криза.

Денков обяви, че най-голямата опасност за бургаската рафинерия е, ако тя се окаже недостатъчно захранена с петрол.

По думите му "Лукойл" има голяма мрежа от изходни суровини и доставки, с които може да работи и лесно да си осигури петрол, за разлика от държавата.

"Затова е важно да не стигаме до въвеждане на фигурата на специалния управител в рафинерията. Най-добрият начин е "Лукойл" да си направи продажбата, за да не отиде в неправилни ръце", каза Денков.

Постигнахме доста за тези шест месеца, дадохме важност правителството да заработи, а не да отидем отново на избори, доходите ни са много по-големи от инфлацията, разкри още премиерът.

Според Денков правителството е успяло да свърши голямата част от работата за тази година. Ако успеят с бюджета, ще ги поздравя за това, отбеляза той.

Около 60% от тази управленска програма на Министерския съвет също е свършена. Необходимостта от редовно управление не идва само от Конституцията, България има нужда от това, за да се премине през проблемите, които ни бяха забатачили, каза премиерът.

Бюджетът е в изключително добро състояние, това е така до голяма степен заради по-добрата събираемост, която финансовият министър и неговият екип успяха да направят. Повишената събираемост е това, което ни дава тези средства, посочи Николай Денков.

Според него за следващия бюджет трябва да се внимава, банките трябва да се капитализират добре. „Призивът ми към банките е да си използват пазарните механизми, сега е моментът да понижат таксите, защото имат печалби от завишените лихви“, каза той.

Министър-председателят смята за неприятно, че много хора се опитват да си повишат медийно присъствие за сметка на правителството.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Българи
преди 4 месеца

"....България никога не е обсъждала възможността да приема мигранти срещу смекчаване на австрийското вето за приемането ни в Шенген...." Ако ще ни поставят такива условия, че и само "въздушен" Шенген, отгоре на това да не ни смятат за членове на Шенген, ТРЯБВА ТВЪРДО ДА ОТКАЖЕМ! Векове наред сме били като "сливиците" на Европа, да не се "разболее" от чужди нашественици - а Европа все се чуди как да ни "изреже". НЯМА ДА СТАНЕ!

Откажи