Денков с новини за Шенген! Кога пада последната пречка

Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер

Денков с новини за Шенген! Кога пада последната пречка | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Миналата година ветото на Нидерландия ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване не дойде лесно. Доста работа беше свършена през последните месеци, обяви премиерът Николай Денков в интервю за Нова телевизия.

Според Денков причина за предупреждението от Унгария, че страната може да ни наложи вето за влизане в Шенген заради таксата за транзит на руски газ, е, че решението не е минало през българския парламент заради двете провалени заседания в четвъртък и петък.

„Няколко пъти съм казвал на Виктор Орбан, че тази такса не е насочена спрямо Унгария. Вероятно има някакви подозрения. Може да се използва и като повод. Важно е да премахнем този повод и да знаем, че с Унгария не би трябвало да имаме проблеми за Шенген”, каза още той.

В момента обменяме варианти за решение. Последният вариант, който те (Австрия - бел.ред.) изпратиха, включваше въздушните и морските граници, разкри Денков по повод предложението на Австрия да отпаднат шенгенските граници за България и Румъния по въздух. Това, което ние искаме, е да има напредък и по отношение на сухопътните граници, подчерта Денков.

По думите на министър-председателя България не трябва да се съгласява да “няма споменати изобщо сухопътните граници” в решението на Австрия. Трябва да има напредък по сухопътните граници - дали ще бъде точно дата или механизъм, който да води до разрешаване на проблема, ще видим, категоричен бе той.

Въпросът е да не стоим заложници на решения, които могат да зависят от абсолютно конюнктурни ситуации, от това дали има или няма избори в дадена страна, отбеляза премиерът.

България трябва да се подготви за момент, в който може да бъде заплашена, не непосредствено. Така премиерът коментира дали очаква Русия да атакува страната ни. Точно заради тази възможност трябва да инвестираме във въоръжените сили и да участваме в съвместните обучения. Ако го направим, България няма да бъде заплашена, подчерта Денков.

Той изтъкна, че националният интерес диктува интегриране в Европа и с тези страни, които могат да ни защитят от чужда агресия, а това са членките на НАТО.

„Блокада пред банката в парламента не трябва да има. Няма как да защитаваш Конституцията, като използваш неконституционни методи. Това е абсолютно безобразие”, категоричен е премиерът по повод действията на "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

По думите на премиера Паметникът на Съветската армия не е нито военен, нито паметник на културата. „Доколкото разбрах, липсва някакъв документ, в който министърът на културата трябва да разреши след мнение на експертен съвет съответното прехвърляне. Дали това важи за този паметник – очаквам утре Областната управа и Министерството на културата да излязат с официално изявление”, каза още Денков.

Той поясни, че демонтажът може да спре само временно, докато се изчистят всички казуси. „За демонтажа мога да кажа, че той се извършва точно по начина, по който е монтиран монументът. Следват се технологичните правила”, увери министър-председателят. И подчерта, че има ясно законово решение паметникът да се премести. „Опитват се да го бавят, но същината е, че този паметник трябва да отиде на друго място”, каза още той.

Според премиера нито посланици, нито политици трябва да решават какво ще се представя по радиото или телевизията. „От друга страна, едно национално радио и една национална телевизия трябва да имат много ясни правила какво е позволено и какво не. От години се води разговорът дали някои от интервютата, които се водят там, съответстват на етичните стандарти. Крайно време е този въпрос да се реши. Както в националната телевизия, така и в националното радио”, е мнението му по повод скандала с интервюто на руския посланик Елеонора Митрофанова за БНР.

„Българите живеят с представата за Русия, описана в учебниците , по които учехме в училище. Това обаче е част от историята, а другата част не присъства там и не е достатъчно добре осмислена. Няколко пъти политици на високо ниво в Русия правят директни заплахи към различни държави. Има една имперска риторика, която не е допустима в ХХI век”, смята той.

Според него случващото се в Украйна е окупиране от страна на Русия, същото е и в Грузия: „Говорим за завоюване на територии. България трябва да се подготвя за момент, в който може да бъде заплашена. Затова трябва да развиваме въоръжените си сили. Ако продължаваме обаче да се държим сякаш няма такава заплаха, тогава ще сме заплашени.”

„Ние имахме преговори с ГЕРБ и те завършиха с това, че Мария Габриел ще бъде следващият премиер. Ние държим на това споразумение, следваме го и не виждаме защо трябва да се променя. Ние работим много добре с Мария Габриел”, категоричен бе Денков в друг коментар.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
123
преди 4 месеца

Нещастно създание, защо не кажеш как ще компенсираш загубите от спрените транзитни такси на газа, аз ще ти кажа, като спреш пенсийте и социалните плащания, а за теб и такива като теб, само червената точка е спасението, като се започне от децата и внуците ви, за да не можете да се генерирате повече на тоя свят...

Откажи
Трезвомислещ
преди 4 месеца

Самопровъзгласилия се за "академик" се самовъзхвалява. За съжаление трябва да му припомним модифицираната народна поговорка: Голям х.. лапни, голяма дума не казвай!

Откажи