Денков отсече! Ще става ли външен министър

По думите му в Министерския съвет няма пешки

Денков отсече! Ще става ли външен министър | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Ротацията може да се направи най-лесно, ако стана външен министър - с Мария Габриел да сменим местата си. Премиерът и външният министър са хората, които контактуват с  ръководителите и международните представители на всички други държави. Те най-често работят заедно или се сменят, когато има нужда. Това заяви премиерът Николай Денков, който отговаря за осми път на въпроси на граждани и журналисти във Фейсбук.

Той даде пример с Люксембург и Великобритания, където също има практика на размяна на позиции между премиер и външен министър.

"Имахме среща с г-жа Габриел за оценка на министрите. Тя поиска срещи поотделно с всеки от министрите и да обсъдят приоритетите. Този процес тече и очаквам идната седмица да навлезем в по-дълбока дискусия. Нейното мнение е много важно, тя ще работи тясно с новите министри. Винаги съм защитавал принципа, че министрите не са на една или друга партия - те са получили одобрението на партийните лидери от двете страни. Те трябва да си вършат работата без партийни пристрастия, а ако не се справят, да си отидат по професионални причини. Когато се съставяше този кабинет, сме обсъждали кои са възможните лица за Министерския съвет. Част от хората, които са министри и заместник-министри сега, са предложени от Габриел и ГЕРБ. Не съответства на истината, че ГЕРБ има само Мария Габриел в правителството. Не е важно котката дали е черна или бяла, а дали може да лови мишки. След ротацията ГЕРБ ще има същия брой министри", каза премиерът.

"Представете си, че сега сложим друг човек в МВнР - след 9 месеца ще съм се откъснал, вместо през цялото време да бъда в тематиката. Беше вкарана малко повече драма. Такава не е имало между мен и Мария Габриел, продължаваме да обсъждаме варианти. Не може темата да бъде ябълка да раздора, която да счупи правителството. Една от силните страни на кабинета е, че не се е разцепил на фракции", заяви министър-председателят.

Президентът нарече министрите пешки, лидерът а ГЕРБ Бойко Борисов ги оприличи на други шахматни фигури. Един от въпросите на гражданите гласеше "на кого са пешки вашите министри, г-н премиер". На този въпросът премиерът заяви: "Не са пешки на никого. Един министър има огромна власт - с правомощията, които има, с назначенията, които може да прави, и поради това трябва да се отнасяме и с уважение към тези хора. Да се говори с пренебрежение към министрите, меко казано не съответства на институциите. Президентът никога не ми се е обаждал да ми казва какво да правя и никога не съм се чувствал пешка на никого.

Относно мигрантите, Денков заяви: "Ние приемаме някаква бройка, но също така връщаме някаква бройка. И тази динамика не е довела до някакви сериозни проблеми за България. Бройките са между няколко десетки до няколко стотици през годините. За Австрия - миналата година са били приети 113 човека. В началото на тази година сме върнали повече хора, отколкото сме приели. Темата се използва от опозицията, за да плаши и заблуждава хората".

Той коментира и темата за регулаторите. "Дискусията за регулаторите се ускори. Партийните лидери обсъждат правилата за попълване на регулаторните органи. Аз смятам за правилно да се действа, така както аз действах с министрите. Всеки да има право да предложи – всяка партия в Народното събрание - отворен ход на номинации, публична дискусия и гласуване в Народното събрание", подчерта Денков.

На въпрос има ли напредък в преговорите за приемането на България в Шенген и по суша, премиерът посочи, че в момента с Австрия не се водят преговори. "В момента това, което обсъждаме с Европейската комисия, е какви да бъдат следващите стъпки. Единствената съпротива идва от няколко политици в Австрия, които имат право да вземат това решение. България има подкрепа от всички останали държави".

На друго питане относно борбата с корупцията Денков заяви: "Не сме спрели да се борим с корупция и успяхме да посвършим доста работа в рамките на това, което може да направи едно правителство. За да се докаже, че един човек е корумпиран, трябва да си свърши работа следствието, прокуратурата и накрая всичко да завърши с присъда в независимия съд".

По отношение на еврозоната премиерът отбеляза, че ние сме отличници по три от четирите показатели за еврозоната – отличници по дълг спрямо БВП, валутен курс и дефицит, но не и по инфлация, която премиерът определи като привнесен проблем.

За новата ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" премиерът каза, че до края на март тази година очакваме да имаме първа оценка от "Уестингхаус" за цена и ще се тръгне към подготовката на инженерния проект, който ще бъде готов в средата на 2025 г. Тогава ще бъде подписан окончателният договор с цена и строител. Строителството ще започне във втората половина на 2025 и ще продължи до 2033 г., каза Денков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Тодор
преди 2 месеца

Чyвaли ли сте за подобpената фоpмyла на Bиaгpa, която е 3 пъти по-ефективна и напълно безoпаcна на всяка възраст, а освен това лекува и мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на вcички, подобpи нашия ceкc и cпаcи бpака ни. Eто кaкво пишaт за нея:---- https://do.my/viagra

Откажи