Вторник,

БСП обсъжда листи за евроизборите; водачът – през март

От: Редактори -
A
A
A

От 1 февруари започват номинациите за евродепутати в основните партийни организации на БСП, те трябва да бъдат потвърдени от партийните конференции и по този регламент в средата на март ще е ясно кой ще е водачът, а през април - и цялата листа, коментира пред журналисти заместник-председателят на БСП Деница Златева.

В момента Националният съвет на БСП обсъжда проекта на "Визия за България" и предизборната си платформа за европейските избори, които трябва да бъдат утвърдени от конгреса на партията на 26 януари. БСП ще е първата партия, която ще приеме предизборната си платформа за предстоящите избори, посочи Златева. Ще се борим най-вече за Европа, която намалява неравенствата - социалните, регионалните, политическите, и това е залегнало в нашата платформа, добави тя.

Въпросът кой ще е водач на листата днес не е на дневен ред, коментира Златева. Решението дали аз ще се кандидатирам ще го съобщя на основните партийни организации, когато започне процесът на номинации, добави тя. В отговор на въпрос Златева каза, че БСП ще се бори за много повече от сегашните места в Европарламента, които в момента са четири.

Президентът на ПЕС и ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП Сергей Станишев посочи, че освен визията и платформата, на пленума ще бъде представен и отчетът на българските социалисти-евродепутати. Имаме какво да покажем като наши постижения, коментира той и даде пример с пакета "Мобилност", обновената позиция на ЕП за пълноправно членство на България в Шенген с всички граници и доклада за европейския орган по труда, който е на финалната права. Това, че транспортната комисия в ЕП отхвърли два от трите доклада, ни дава основания да настояваме пакет "Мобилност" изобщо да не се гледа, посочи той.

На въпрос дали ще води евролистата на БСП, Станишев коментира, че не вижда голяма драма тук и това не е тема на днешното заседание. Относно коментарите дали изобщо има място в листата, той каза, че човекът, който е изразил това мнение, е известен в БСП с това, че убежденията му следват смяната на ръководството.

Според бившия председател на БСП Михаил Миков това, което се случва около подреждането на листата, и тези атаки срещу Станишев вредят за европейските избори.

Колегата му Георги Божинов коментира, че сега в навечерието на вота всичко, което е противопоказно на добрия резултат, трябва да бъде оставено настрана. Поне трима от досегашните евродепутати трябва да останат и трима нови да вкараме, каза той, попитан за колко места в ЕП ще се бори БСП.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички