Неделя,

БСП много ядосана. Скочи на опозицията

От: СТАНДАРТ -
2797
БСП много ядосана. Скочи на опозицията
A
A
A

БСП много се ядоса на опозицията в Народното събрание, която не се регистрира днес и поради липса на кворум пленарното заседание не се проведе.

Депутатите се събират на извънредно заседание в 19:20 ч., за да гласуват вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков.

„Днес ставаме свидетели на поредния саботаж на работата на българския парламент. Стана ясно, че тези парламентарни групи, които претендират да управляват държавата, нямат никаква отговорност към бъдещето на България.“, заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция в Народното събрание по повод неуспешния опит да бъде събран кворум в пленарната зала.

Социалистът обясни какво е трябвало да залегне в днешната програма за работа на Народното събрание: „Точка първа – избор на председател на българското Народно събрание – институцията, която е поставено най-високо в българската държава. И тези колеги, които не се регистрираха показаха, че не искат българският парламент да има легитимно избран председател“, обясни той.

Втората точка от дневния ред включва изменения и допълнения на Закона за европейската структура и инвестиционни фондове. „Това са всички онези средства по Плана за възстановява и устойчивост, всички европейски програми. И когато застанат и ви говорят, че са граждани за европейско развитие на България, питайте ги защо саботират гледането на тези законопроекти.

Това са средствата, които трябва да стигнат до всеки един български гражданин“, заяви депутатът от БСП.

Следваща точка са промени в Закона за енергетиката. „Тема, която касае всеки един български гражданин, за изземване на свръхпечалбите на енергийните дружества. Това ново мнозинство не иска българските граждани да бъдат компенсирани, българският бизнес да бъде компенсиран, надвзетите средства, грабежа на тези хора да бъде възстановен и да има справедливост“, посочи Свиленски.

Четвърта точка е свързана с приемане на правила за избор на председател на КПКОНПИ. „И сега вече ви стана ясно защо днес няма заседание – защото не искат да има избран председател на Комисията за противодействие с корупцията“, категоричен бе социалистът и продължи: „Това беше причината да има вот на недоверие, това беше причината да бъде свален Никола Минчев, това беше причината българският парламент да не работи и да отидем на избори в безвремие, да няма европейски средства за България.“

Свиленски припомни как миналата седмица, когато свалиха Никола Минчев, тези същите парламентарни групи – “Има такъв народ“, ДПС, “Възраждане“ и ГЕРБ са искали извънредно заседание в петък вечерта за избор на нов председател.

„Искаха извънредно заседание и в събота през деня, искаха и в неделя, защото било много важно да има председател на българския парламент. Днес ги няма в залата, днес не искат да има председател, искат да има безвремие, да има хаос, да няма подредена държава“, обясни той.

„Тези 125 народни представители, които свалиха Минчев, да влизат в зала и да гласуват законите. Българската държава очаква решение, не очаква скандали“, каза още той.

По повод предстоящото гласуване на вота на недоверие Свиленски заяви: „Няма да се явят в зала от страх случайно да не загубят вота. Но те трябва да поемат отговорност, ако наистина мислят за България. Ако става въпрос за собственото си оцеляване, тогава вече българските граждани трябва да преценят на кого ще си дадат доверието на следващите парламентарни избори.“.

Според Свиленски кворумът не бил ангажимент на мнозинството. „От четвъртък в българския парламент има друго мнозинство и ангажимент не е нито на “Продължаваме промяната“, нито на БСП, нито на “Демократична България“ да осигурява кворум“, смята той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички