Бойко разказва на Алиев за газовия хъб

Бойко разказва на Алиев за газовия хъб | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще представи пред президента Илхам Алиев изграждането на газов хъб в България. Държавният глава на Азербайджан е у нас на официално посещение и води със себе си правителствена делегация. Борисов и Алиев ще обсъдят степента на изпълнение на проектите по Южния газов коридор - Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (ТАП), както и експлоатацията на втората фаза на находището Шах Дениз.

Акцент в разговорите ще бъде и проектът за вертикален газов коридор Гърция-България-Румъния и конкретно газопроводът между България и Гърция, тъй като тръбата ще осигури диверсификация на газовите доставки от Азербайджан и конкурентни цени на горивото. Запознати припомниха, че договорът между България и Азербайджан за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно от 2019 година е от преди две години, а количеството покрива близо 35% от потреблението на страната ни.

Борисов и Алиев ще обсъдят и създаването на Европейски енергиен съюз. Очаква се по време на визитата двамата да коментират и интереса на Азербайджанската държавна газова компания SOCAR за инвестиции у нас.

От пресслужбата на МС съобщиха, че в пленарната среща от страна на правителството участие ще вземат вицепремиерът Томислав Дончев, както и министрите Николай Ненчев, Вежди Рашидов, Божидар Лукарски, Теменужка Петкова, Красен Кралев и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

В официалната делегация, придружаваща президента на Азербайджан, участват министърът на външните работи Елмар Мамадяров, министърът на транспорта Зия Мамадов, министърът на икономиката и индустрията Шахин Мустафаиев, министърът на енергетиката Натиг Алиев, министърът на комуникационните и високите технологии Али Аббасов.

След срещата ще бъдат подписани двустранни документи за сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай