Борисов: Бях готов да подкрепя Плевнелиев

Борисов: Бях готов да подкрепя Плевнелиев  | StandartNews.com

АБВ постъпиха като ДСБ, каза премиерът

От ГЕРБ са имали готовност да подкрепят президента Росен Плевнелиев за втори мандат, но държавният глава е изтъкнал лични причини да не влезе в биткатаза "Дондуков" 2. Това каза премиерът Бойко Борисов в интревю пред сутрешния блок на Нова телевизия.

"С Росен Плевнелиев - ние сме и ще останем за в бъдеще приятели в живота, поканих го и го попитах деня преди да даде пресконференцията. Питах го: "Кажи, ще се кандидатираш ли или няма, за да знаем какво да правим". Естествено, бях готов да го подкрепя", каза Борисов.

"Питах го: "Как мислиш, какво мислиш, какво желаеш от мен, от ГЕРБ, да направим". Той даде лични причини - иска да си изкара мандата спокойно. Ако някога в следващ мандат рече, ще говорим. Сега не желая от негово име да му разказвам за личните проблеми, не ме е оторизирал, но са достатъчно сериозни и той беше достатъчно убедителен. И след президентския мандат той ще има добра кариера. Освен, че е достоен човек, той има много качества. Усещал е винаги подкрепата ми", заяви Борисов.

За президент - през август

Сега не е време за кандидатури, ще му дойде времето - август. Ще видим кога президентът ще назначи изборите. На Първанов - пожелавам му успех, помага ми много, става ясно, че не ние сме били виновни да напуснат правителството, а целта на цялата работа е била да се издигне за изборите. АБВ прави същото, което прави РБ, по-точно ДСБ - ГЕРБ искали да имат общ кандидат, ама ние ще ви посочим кой ще е.

"АБВ казват "Първанов ще е президент, но искаме обща лява кандидатура". Поставят госпожа Нинова в две трудни позиции. Ако подкрепи Първанов, това заминава - тя е принудена да издигне свой кандидат. В същото време РБ казват от парламента да дойде Бойко Борисов веднага тука, за да му кажем да подкрепим кандидат бивш на ГЕРБ, който се справя прекрасно, работи в трудно време, не като времето на Първанов. Не е предложен по обиден начин, аз съм над тия неща", допълни Борисов.

"Днес имам изключително тежки преговори, после на 8 юни пак с еврокомисаря по енергетика. Съжалявам, че с Първанов загубихме толкова време". 

"Аз много добре знам поговорката да не казваш хоп, преди да скочиш. Като предизвикваш дявола, става обратното. Като почнеш да обясняваш, че категорично ще спечелиш изборите, черна котка ти минава пътя. И Цветанов няма да е кандидат, ясно казах, а и той никога не е пожелавал, никога не е ставало въпрос той да е кандидат", каза Борисов. И уточни: "Измишльотина е, че сме искали да направят Калфин президент и затова сме се скарали с Първанов.

"Аз мога да издигна всеки качествен човек. Никой не е вярвал преди изборите и че Москов ще е министър и ще работим така добре с него, същото е и с Калфин", допълни премиерът.

Собствен добив на газ безспорно е в ущърб на интересите на Русия

"Намирането на газ и петрол у нас, дано всичко да е наред, безспорно ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия, защото пазарът на България за милиарди на година ще има собствен газ. Ако техният е по-евтин, ще го купувам. Аз на Путин съм му казал лично преди време, че това ще го правим, защото това е българският интерес, а той е най-важен. Колкото и да не ти е приятно нещо, като е вярно, го разбираш. Направихме всичко възможно, броят на руските туристи се е увеличил два пъти тази година, да нормализираме отношенията.

Надявам се да направим нещо и в газа заедно. Ако минава през България и взимаме транзитни такси, ще е добре. Не ми е нужно нито някой да ни прави интереса в Русия, нито в евроатлантизма. Би било много.. изречено от мене не е правилно. Ако проруски партии - у нас три-четири са се декларирали, са на власт, много по-лесно ще вървят преговорите с България, но руснаците се убедиха, че е по-добре да работят с хора с принципи, че като кажа "да", ще е "да". България винаги е била в сферата на Русия в геополитиката. В момента нашето евроатлантическо, не само поведение - виждате колко се направи в отбраната, диверсификацията на газови източници.

Когато на пазара имаме от едната страна руския газ с дългосрочен договор и в момента цената на газа в България е може би най-ниската в Европа. Ние, аз, с политиченска воля махнахме три газови посредника. За няколко милиарда долара на година интереси съм нарушил. Защо друг 25 години не го махна, не пусна да си имаме два крана с газ и един интерконектор?"

Ердоган е тежък характер

"Ердоган е много тежък характер, изключително тежко се работи с него и не само за нас става въпрос. Така вече е взел властта и така се е организирал, че просто е невероятно силен в Турция. С Меркел си говорих - два дена съм тука, веднъж не съм видял новия премиер. За да няма никакъв шанс в новините да излезе, че има и друг ръководител. Ние с него имаме такива отношения, има уважение към мен и това, което поема като ангажимент, го изпълнява".

Което стана в Гърция, беше предвидено и за България

"Един ден историята ще каже, че това, което стана в Гърция, беше предвидено да стане и в България. Не мога да кажа, че е планирано, по-точно най-естественото място е по сухопътната граница с Турция да влезе там. Търси се най-слабото звено, беше България това. Тогава Ципрас беше силен в Гърция, Орешарски беше изключително слаб. Ние успяхме до този момен и затова се надявам, нашите отношения с Ердоган са да си спазваме казаното.

Ние сме взели затова тези мерки, укрепваме границата, да не минат от тук мигрантите. Имаме с него договорка, че заедно ще пазим границата от бежанския поток. Аз разчитам на неговата дума досега и мога да кажа, имаше една нощ - 40-50 хиляди души бяха пеша на няколко часа от нашата граница и от Турция лично отидоха, успокоиха ги и ги върнаха. Нека ние да се опитаме да си запазим добрите отношения с Турция, за да си гарантираме границата. Това е моят съвет към всички, които се пъчат".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай