Четвъртък,

Борисов с идея: Безплатна храна в забавачките /ОБЗОР/

От: Стандарт -
236
Борисов с идея: Безплатна храна в забавачките /ОБЗОР/
A
A
A
  • България не е само жълтите павета, животът го има и тук, в градовете, заяви Борисов при обиколката си в Свиленска област
  • В смесените райони битката между ГЕРБ и ДПС е огромна, защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората, каза премиерът
  • Ромка от с. Тича: Ей, умирам си тоз Бойко!

Безплатна храна за детските гради. Това е една от идеите, които кабинетът обсъжда. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в сливенска забавачка. Днес министър-председателят отново подкара сам джипа си тойота, за да направи обиколка на област Сливен и да инспектира строежа на обекти в Нова Загора, Сливен и Котел. В колата му се возеха министрите на финансите Владислав Горанов и на образованието Красимир Вълчев. Борисов обиколи и селата в региона.

ВИЖ ОЩЕ: Премиерът провери ремонтирани обекти в Сливен

"Над 40 хиляди деца, които никога не са ходили на училище, ги вкарахме в класните стаи. Тази програма работи много добре. Обмисляме да направим и безплатна храна за детските градини“, заяви Борисов пред учителите в сливенската забавачка, която посети.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов пак юрна джипа по магистралите

Похвали Стефан Радев: „За първи път кмет пести от ремонти”

Премиерът Бойко Борисов инспектира новото кръгово кръстовище на ул. "Розова долина“ в град Сливен, за което правителството отпусна над 2 322 000 лв. без ДДС. Кметът на Сливен Стефан Радев се похвали, че 400 000 хиляди лева са спестени от обществената поръчка за кръстовището.

"За първи път някой кмет да спести от ремонти. Останалите пари ще ви ги оставим за детска градина“, заяви Бойко Борисов. Градоначалникът на Сливен подчерта, че без силни финанси няма как да има силни общини.

Разцелува руса учителка по философия

Първата спирка на Борисов в Сливенска област бе Професионалната гимназия по селско стопанство в Нова Загора. „2018 година над 1000 училища и детски градини са ремонтирани. Много повече от предходните години. Тече цялостно обновяване по програмата „Региони в растеж“, отчете образователният министър. Премиерът се срещна с директорката и учителките и дори се пошегува с една от тях, след като разбра, че преподава философия: „Ела сега да философстваме с теб“.

Снимка с учителите, не с ръководството

После, по време на цялата си обиколка в училището и салона Борисов се оглеждаше за въпросната учителка: „Ела ние да си философстваме, тя директорката няма да има нищо против“. Накрая не пропусна и специално да се сбогува с нея. Борисов огледа сградата на училището отвътре и отвън и остана доволен: „Изглежда добре, поне на външен вид“. Вътре той разгледа кабинетите по готварство и винопроизводство, а учителките демонстрираха новата интерактивна дъска в една от класните стаи. „Такова нещо трябва да има във всяко училище“. За да демонстрират възможностите на устройството учителките показаха материал от сайта на общината от детската градина, където се чества Деня на Ботев. Предложиха да му покажат и абитуриентите, но Борисов ги отряза: „Абитуриентите знам как ги изпращате“. След като огледа и спортната зала на училището, премиерът беше помолен за снимка. „С ръководството имаме, дайте с учителите“, каза той и събра около себе си директорката и учителите.

„1000 училища правим в момента. Искам да ги видя всичките“

„Най-много трябва да се дава за образование“, коментира Борисов. Това, което сме обещали, го изпълняваме. За образованието министър Владислав Горанов дава пари без да се замисля, отбеляза премиерът Борисов и подчерта, че ще продължи да се изпълнява програмата и ангажимента за увеличение на учителските заплати. „1000 училища правим в момента. Искам да ги видя всичките“, заяви той на образователния министър Красимир Вълчев. „Тук се отбих само за да видя училището. Ще дойда пак да видим и другите работи“, заяви той. Министърът на образованието Красимир Вълчев отбеляза, че гимназията в Нова Загора е една от общо 140-те професионални учебни заведения, които се ремонтират по ОП „Региони в растеж“. Този програмен период са приоритизирани професионалните училища, заяви министърът и добави, че в областта са отпуснати общо 15 млн. лв. европейски средства.

Музикалното училище в Котел става балканско, обучава даровити деца

В Котел Бойко Борисов инспектира и обновяването на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и е на обща стойност почти 3.8 млн. лв.  Кметът Каранашев информира Борисов, че след като се въведат иновации в музикалното училище в Котел, то ще може да приема даровити деца от различни страни на Балканите. А преподавателският състав е най-добрият в страната. Премиерът Борисов обеща пълна подкрепа от страна на правителството по този проект. Той отбеляза още, че идеята е по този начин учебното заведение да се превърне в балканско училище за музикални инструменти.

ВИЖ ОЩЕ: Оркестър посрещна Борисов в Котел /ОБНОВЕНА/

Котел има вече чиста вода

Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на нова пречиствателна станция за питейни води в Котел по проект на общината. Чрез него ще се реши проблемът с варовика и замътването на водата в града при обилни валежи.

„Пречиствателната станция е готова, работи на автоматичен режим, тестваме я“, информираха премиера Борисов от ръководството на съоръжението. Министър-председателят добави, че са изградени над 70 такива обекта.

„Едно голямо благодаря на правителството и на премиера, затова че ни подкрепи в това важно начинание. Котел е възникнал, благодарение на тези три извора, който са близо до нас. Това ни дава живот“, каза кметът на Котел Коста Каранашев.

Станцията ще пречиства 200 куб. метра вода на час от карстовия извор на р. Изворска, който снабдява града, чрез реагентна обработка и филтриране през бързи пясъчни филтри. След това водата ще се обеззаразява, с което ще се гарантира високото й качество.

Стойността на проекта е близо 3 млн. лв. За изпълнението му от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2017 г. досега са осигурени малко над 2,5 млн. лв. Предстои остатъкът от средствата също да бъде предоставен на местната администрация.

„България не е само жълтите павета, животът го има и тук“, заяви по време на инспекцията премиерът Борисов.

Медсестра за бабите във Филаретово

ВИЖ ОЩЕ: Борисов отсвири Нинова за дуел с Радев

В смесените райони битката между ГЕРБ и ДПС е огромна, защото се надпреварваме кой ще направи повече за хората. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещение в село Филаретово заедно с кмета на Котел Коста Каранашев и министъра на финансите Владислав Горанов. Кметът Коста Каранашев обясни, че от 1986 г. в селото не е имало асфалтирана улица. „Предстои ни откриване на пенсионерски куб, а по един проект сме осигурили и безплатна медицинска помощ – ще идва една медицинска сестра по график и бабите и нуждаещите се ще получат всичко, от което имат нужда. За всички с доходи под 340 лв. има осигурена и безплатна юридическа помощ“, каза още той. Каранашев уточни, че всяка година във Филаретово се правят по няколко улици и тази година ще се продължи в същия дух. В отговор на искане на хората от Филаретово да се поставят легнали полицаи премиерът Бойко Борисов заяви: „Като имаше дупки, колите караха бавно. Направиха асфалта – сега дай да направим легнали полицаи. Те дупките играеха тази роля. Само пари харчим“. Пред журналисти Борисов заяви, че е доволен от това, което е видял по време на обиколката си. „Но минавам да чуя хората, а не аз да съм доволен. Вчера видяхте световната агенция „Стандард енд Пуърс“ какво дава за България - стабилност, много добри инвестиции на правителството - именно в инфраструктурата, която хората желаят. Защото хората от предишното село, в което бяхме, нямат вода в чешмата – не могат да сготвят вкъщи, не могат да се изкъпят“, коментира Борисов.

Ромка от с. Тича: Ей, умирам си за тоз Бойко!

Циганка от с. Тича се зарадва на премиера Бойко Борисов, който, заедно с кмета на Котел, мина с джипа през махалата и разговаря с местните при неделната си обиколка из страната. "Ей, умирам си за тоз Бойко, бее! И като гледам телевизията викам - "Само ний сме!", приближи се тя без притеснение до отворения прозорец на тойотата на премиера, предаде Канал 3. Преди това Борисов запита група от местните дали на изборите са били на гъби или са гласували, и обеща на връщане да си купи от тях гъби и да се снимат.

По-късно Бойко Борисов написа във фейсбук:

"Посетих село Ябланово. Само толерантността може да спаси България. Защото ето тук по тези места са изселени хиляди мюсюлмани. Нарочно ги питам как се казват, за да видят хората, че са само мюсюлмански имена. Лъжеха ги, че ще дойдем, ще ги изселим, ще им съборим джамиите. Ние им направихме пътища. Като се стабилизира индустрията ще вдигнем и пенсиите."

 

                                                        

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички