Борисов обсъди COVID-19 с лидери от Източна Европа

Във фокуса на обсъжданията са били здравните, икономическите и социалните последици от пандемията

Борисов обсъди COVID-19 с лидери от Източна Европа | StandartNews.com

"Пандемията от коронавируса е безпрецедентна и последиците са всеобхватни. Затова е необходимо да намерим най-резултатните и добри начини да подпомогнем нашите граждани и икономики, за да преодолеят кризата и да възстановим нормалния си живот във възможно най-голяма степен". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на изказването си в срещата на върха на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива (ЦЕИ), която се проведе чрез видеоконферентна връзка, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Във фокуса на обсъжданията са били здравните, икономическите и социалните последици от пандемията от COVID-19, както и възможните общи действия за възстановяване в държавите от региона на ЦЕИ.

Премиерът Борисов е отбелязал пред своите колеги, че националните мерки са били първият отговор на заразата, но регионалното и глобалното сътрудничество са абсолютно необходими за успешното справяне с краткосрочните и дългосрочните ефекти от коронавируса.

"Централно-европейската инициатива като платформа за регионално сътрудничество с дълга традиция и оперативен капацитет може да даде ценен принос към нашите общи усилия в битката с COVID-19", е заявил българският министър-председател. Той е изтъкнал важността на съгласуваните действия, сътрудничеството и солидарността, които днес имат ключово значение. "Настоящата ситуация показва колко свързани и взаимно зависими сме, не само в ЕС, но и с партньорите извън него, особено от съседните райони", е подчертал премиерът Бойко Борисов по време на видеоконферентната среща.

Министър-председателят е бил категоричен, че с настъпването на вируса първостепенен приоритет за всички е било запазването на живота и здравето на хората, но в същото време активно се е работило по поддържането на потока от хора и стоки в рамките на необходимото и възможното. "Установяването на "зелените коридори", гарантиращи трафика на основни стоки и оборудване в рамките на ЕС и съседните страни, бе от ключово значение", е казал премиерът Борисов. Той е добавил, че в духа на солидарността България оказа съдействие насвоите партньори при осигуряване завръщането на техни граждани. А в няколко хуманитарни операции държавата ни е подпомогнала транзита и репатрирането както на граждани на ЕС, така и на граждани на Сърбия, Република Северна Македония, Черна гора.

"Благодарение на навременните и стриктни ограничителни мерки, България успя да ограничи разпространението на заразата. Сега, когато всички ние започваме да обсъждаме стратегии и планове за облекчаване на мерките, трябва да останем бдителни и да следим развитието на ситуацията", обърнал се е Борисов към останалите лидери от ЦЕИ.

Членове на ЦЕИ са 17 държави: девет от ЕС (Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия), пет - от Западните Балкани (Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина) и три от Източна Европа, обект на Източното партньорство на ЕС (Молдова, Украйна, Беларус).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай