Борисов много се ядоса. Затяга колана

Предложи сделка за Пловдив на Кирил Петков

Борисов много се ядоса. Затяга колана | StandartNews.com

Помните когато фалира КТБ, когато говорихме за постна пица. Когато затягахме коланите. Когато ГЕРБ получаваше упреци защо не вдигаме пенсии и заплати, а една година стискахме колана. Защото държавата е като едно семейство, трябва да знаеш какво имаш в джоба. За да съм точен в цифрите, още на следващата година след фалита ние излязохме на излишък.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с актива в Пловдив. Там той представи кандидатите на партията за кметове и общински съветници в областта, предаде БЛИЦ.

"Защото дефицит е, ако имаш сметка 1000 лева, а в джоба имаш 800 и да вземеш от съседа 200 лева, за да си платиш. Но ако следващия месец пак е така, то влизаш в дълговата спирала. Да, нека да вземат дълг да заменят стар дълг, но когато дойдат да разговаряме за бюджета, аз ще попитам защо продължаваме да сме разточителни. Защо ГЕРБ затягахме колана, това се казва политическа отговорност, лидерство. Гласувахме предишния бюджет, за да влезем в местните избори с бюджет. Ние с Менда сме се карали дали един милион да се даде, с дни", каза още лидерът на ГЕРБ. 

"Освен излишъците, които реализирахме, искам да напомня, че когато завършвахме мандата си оставихме 1.3 милиарда за Хемус да я достроят и да не кажат празни обещания. Оставихме за ВиК сектора. 2.2 милиарда платихме напред за първата част на осемте самолета. За да не кажат, че Борисов напазарува, като Спартани и Кугъри. Всичко е разплатено", припомни той. 

"Отделно всяка година осен излишъка заделяхме и за санирането. В Пловдив са санирани десетки, стотици. Идва държавата, оправя ти блока, прави го по-красив, по-скъп, дограми, изолации. На всяко семейство, независимо от коя партия, му взима нула лева", отчете Борисов. 

"Всичко това е в бюджета. Затова има термини. Консервативен бюджет, ще настоявам за такъв. Това разточителство не може да продължи. Със заеми всеки може", каза той. 

"Ние бяхме в тежко финансово положение, в пъти по-леко от настоящото, защо икономиката по време на К-19 не работи, ресторантите празни, заводите затворени. НАП я превърнахме в разплащателна агенция и през нея плащахме на фирмите, за да ги спасим", припомни още Борисов. 

"Да бъдат така добри и да седнат да си направят консервативен бюджет за 4-ри години. Първата ще стискат коланите, втората третата да изравним салдото", призова лидерът на ГЕРБ ПП. "Това, което чувам и не искам да вярвам, до този момент Лукойл нула данъци", каза още той. 

"Бензин, нафта пак на три лева. Сега - 4. Всички тези печалби не се облагат. Говорим за милиарди левове, които отидоха към Русия. И ние обичаме руснаците, но по си обичаме българите. Искаме парите да останат в нашите джобове", каза Борисов. 

2017 година имахме 27% дълг, през 2019 - 20% . Сега колко е дълга - много висок, подчерта той. 

"Обръщам се към Кирил Петков. Той каза в Пловдив, че ако техен кмет спечели, ще финансират инфраструктурни проекти. А миналите три години защо не финансира нито един? Но да допуснем, че е искрен. Нека в бюджета на Пловдив сложим парите за околовръстния път и двата стадиона. Стискаме си с него ръката. Това сме поели ангажимент", предложи сделка Борисов. 

"Следващото, което би могло да се направи, е опера за Пловдив. В областта сме направили изключително много. Само вземете Пловдив-Асеновград. На практика станахте един квартал. 12 ленти, не може да ги преброиш. Час ми трябва да изброя направеното в Пловдив. Готов съм да сключа сделка за Пловдив, какъвто и да е резултата, но аз се надявам, че резултатът ще е добър. Пловдив ми е любим глад", призна той. 

Борисов с тъга призна, че сутрин час време му трябва, за да стигне до една от дъгите на Околовръстното в София. "Тодор Живков първо си направи до Правец магистрала, а после до Пловдив. Бил е прав човека", пошегува се Борисов. 

"Пак се обръщам към Денков. Гласувахме бюджета при ясни правила, че ще се борят с корупцията и ще събират повече. Не приемам техните оправдания за по-малко събрани пари, защото това означава повече корупция. Какво стана, лъжеха за нас, а парите ги няма", констатира лидерът на ГЕРБ. 

За съжаление колегите от ДБ потънаха в тяхната сянка, съжали лидерът на ГЕРБ, но и те може да се включат в подобен сценарий за Пловдив. Пловдивчани трябва да заложат в това време на прагматик, който го може и го е правил, подчерта Борисов. 

"Войната в Украйна не е свършила. Това, което става в Израел и Палестина - хиляди хора, невоенни загиват, нечувана жестокост. Затова се крепи това правителство. Направихме и добри неща - конституция, съдебна реформа. Но сега трябва да застанем твърдо, да стиснем коланите, да минем кризата и обещания и дългове не я решават. Инфлацията остава много висока.

Говори се за ново поскъпване на горивата. Не е заради дерогацията. Тя сега е в сила - по-втини ли са бензина и нафтата. Пак с лев нагоре, това левче си стои и систематично се вади. Компромисът си заслужава, светът е труден, но в парламента сме направили всичко, което Конституцията и законите ни позволяват да осъществим като контрол върху действията, които причиняват и си позволяват", изрази съжаление Борисов. 

"Много исках да видя днес как се строи Околовръстното на Пловдив. Но регионалното министерство дава стотици милиони за мантинели и маркировка на много пак приближени фирми. Кой ще изчисли колко са мантинелите и колко е боята. Те боядисват и правят на мантинели на това, което ние построихме. Защо не направиха един нов лот? Да го видим с Петков. Пловдив да е доволен. Сиреч, става едно министерство на ремонта. 500 милиона за зимна поддръжка, 200-300 за ремонти. Нищо ново не виждам", констатира Борисов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Неграмотен
преди 6 месеца

До кога ще се хвалите.не виждате ли.че следвате пътя на СДС.

Откажи
Неграмотен
преди 6 месеца

До кога ще се хвалите.не виждате ли.че следвате пътя на СДС.

Откажи
Йоца Амстердама
преди 6 месеца

Асфалт паша беше изпран от Сарафаратурата , но знае,че аз идвам за него и за това има диария.

Откажи