Бомба от Христо Иванов! Нов национален празник

Лидерът на ДБ разкри в аванс промените в Конституцията

Бомба от Христо Иванов! Нов национален празник | StandartNews.com

Лидерът на Демократична България разкри в аванс какви промени в конституцията предлагат ПП-ДБ. След тях е и предложението за нов национален празник. Не 3 март, а 24 май да стане национален празник, иска коалицията.

ВИЖ ОЩЕ: Революция от ПП-ДБ! Големи промени с кметовете

“Делото на светите братя Кирил и Методий, на просветителите и революционерите от Възраждането, са основна кауза на българската държавност - каузата на просвещението, на науката,  образованието, културата.

ВИЖ ОЩЕ: Пожар с 24 май. Ще изгорим ли в него и българската азбука?

Защото България не е просто някакво стечение на обстоятелствата, не е някакъв договор на велики сили от 19 век, България има своя кауза, която ни обединява през цялото ни съществуване и това е каузата на просвещението. И то общодостъпно, хуманно, включващо всички граждани и етноси”, каза Иванов.

Той уточни, че инициативата представлява надграждане на идеята на ГЕРБ отпреди година за смяна на националния празник 3 март с 24 май, като сега тя се вдига на конституционно ниво. Останалите официални празници, сред които остава и 3 март, ще бъдат уреждани в закон.

"По целите за конституционни промени е хубаво, че ще има конституционно мнозинство, което ще застане зад тях. Тези идеи тепърва ще бъдат дискутирани и прецизирани. Намаляване на безконтролността и властта на главния прокурор. Разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС). Възможност за индивидуална конституционна жалба. Как да се ограничи ролята на служебния кабинет. 24 май да стане национален празник - просвещението като основна кауза на българската държава".

Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

И поясни, че идеите са общи.

"Например, ГЕРБ от години предлагат в програмите си разделение на ВСС на два съвета. 24 май за национален празник - също. Ние даваме нашите версии за текстовете, но те стъпват върху широк консенсус".

В предаването "Неделя 150" той подчерта, че разговорът с "Възраждане" ще бъде труден, "защото това е разговор за глобалната посока, в която се ангажира България".

По думите му логиката на парламентарната демокрация е да се работи в правилна посока с опонентите:

"Ние не сме джамахирия и един да вземе цялата власт, за да казва какво да се случва. Пет пъти опитахме в абсолютно безпрецедентна политическа криза и на фона на най-голямата геополитическа конвулсия, която се случва на нашето поколения то десетилетия насам. Пет пъти видяхме, че на никой не се дава пълната власт. Посланието е - трябва да седнете и да търсите разговор".

Според него бюджетът за тази година ще бъде приет окончателно през новата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай