Революция от ПП-ДБ! Режат властта на кметовете

Коалицията представи промените в Конституцията, които предлага

Революция от ПП-ДБ! Режат властта на кметовете | StandartNews.com

Сн. "Дневник"

Разделяне на съдебния съвет на две, преформатиране на служебното правителство, ограничаване на властта на главния прокурор, индивидуална конституционна жалба, ограничаване на мандатите на кметове на общини до два и въвеждане на 24-и май като национален празник.

ВИЖ ОЩЕ: Бомба от Христо Иванов! Нов национален празник

Това са част от промените Конституцията на "Продължаваме промяната - Демократична България", които премиерът Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и лидерите на четирите партии в коалицията представиха днес. Проектът е изработен от двете партии, заедно с инициатива "Правосъдие за всеки" и други организации, и експерти.

ВИЖ ОЩЕ: Пожар с 24 май. Ще изгорим ли в него и българската азбука?

"Тези промени са плод на по-широко политическо съгласие. Това е изключителният факт и се надявам това да е гаранция, че ще ги видим обнародвани в Държавен вестник", заяви Христо Иванов, председател на "Да, България". Идеите са обсъждани и с ГЕРБ, и ДПС. По думите на Иванов от партията на Бойко Борисов изработват текстове за инспектората на съдебната власт.

За да защити идеята за нов национален празник - 24-и май на представянето беше и премиерът Николай Денков. "Опитахме се намерим празник, който обединява. Около който всички обществени групи се обединяват", обяви премиерът.

Правосъдният министър Атанас Славов представи в детайли идеите за преструктуриране на управлението на съдебната власт, съобщи "Дневник".

Те предвиждат да има съвет на съдиите и съвет на прокурорите, като съотношението на квотите е различно.

„Продължаваме промяната – Демократична България” предлагат още:

    Мандатът на ВСС да е четири, а не пет години;

    Мандатите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и административен съд да станат пет години, а не седем както са сега;

    Процедурата по избор на председателите на върховните съдилища или главния прокурор да не завършва с указ от президента;

    Съветът на съдиите ще се състои от осем души, избрани от съдиите, шестима - от Народното събрание, като те трябва да са представители на академичната и юридическата общност, няма да може да се избират действащи магистрати;

    Съветът на прокурорите да се състои от шестима членове, избрани от Народното събрание, двама да се избират от прокурорите и един от следователите.

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков с промените се цели да се постигне по-голяма справедливост, да се прекратеи използването на прокуратурата като бухалка, а съдиите да получат повече независимост. "Втората идея е с тези промени да се изведе на преден план идеята, че България е дала просвета на голяма част от Европа", обяви още Петков.Другият съпредседател и мининистър на финансите Асен Василев заяви, че не трябва да се изпуска шанса да се приемат промените.

Тези промени са плод на по-широко политическо съгласие. Това е изключителният факт и се надявам това да е гаранция, че ще ги видим обнародвани в Държавен вестник, каза Христо Иванов. По думите му има предложения, които са дискусионни. Като такива той отличи идеята за служебните правителства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай