Блокът с общ кандидат за президент през юли

Блокът с общ кандидат за президент през юли   | StandartNews.com

Реформаторският блок трябва да има обща кандидатура за президент, като тя трябва да бъде обявена до края на юли. Това заяви председателят на СДС Божидар Лукарски пред "Дарик". Според него лидери на РБ не трябва да се кандидатират. "Кандидатът трябва да е личност, еднакво отдалечена или еднакво приближена до всички партии, така че да няма конфликти", смята Лукарски.

От СДС определят за важна ролята на Гражданския съвет, който е създаден с идеята да е коректив на партиите. "Тяхната отговорност е да предложат граждански кандидат от техните редици, който ще бъде еднакво отдалечен от всички политически партии", каза Лукарски. Той не се ангажира да посочи човек, достоен за номинацията. По думите му идеята за общ кандидат-президент с ГЕРБ е отпаднала, като "не са водени задълбочени разговори по тази плоскост".

Според лидера на СДС условието на ДСБ за обща кандидатпрезидентска двойка - провеждане на конгрес, е лишено от смисъл и здрав разум. "Един вид Радан Кънев заявява: Изберете ме мен за председател, пък правете каквото искате тогава. Така не става", каза Лукарски. Той изтъкна, че в коалиционното споразумение РБ са се разбрали да мине пълен кръг от избори, за да се проведе конгрес, а това още не се е случило. "Единствената цел на този така наречен обединителен конгрес е да задоволи нечии политически амбиции. Ако РБ е създаден единствено с идеята Радан да задоволи своите политически амбиции, нямам против, обаче не мисля, че това е идеята на проекта, от една страна", коментира лидерът на СДС. Според него такъв конгрес в момента ще вкара много повече разделителни линии в блока, отколкото обединителни. "Защото какво ще стане сега? Колегите от ДСБ ще накарат всички останали да минат в опозиция или пък ние ще ги заставим да минат на страната на управлението и да излязат от опозиция? Няма да стане нито едното, нито другото. Защо трябва да вкарваме тези разделителни линии и да се опитваме насила да накараме колегите да направят нещо или пък те нас?", попита Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай