Близнашки: Поемам отговорността за Танов

Близнашки: Поемам отговорността за Танов | StandartNews.com

София. "Аз поемам отговорността. Разбира се, че медиите ще ме нападат и аз не съм изненадан от това, защото в крайна сметка нашето правителство дойде на власт след едногодишни протести и то в името на един нов морал". Това заяви служебният министър-председател проф. Георги Близнашки в интервю за Нова тв. Той бе категоричен, че Танов ще остане на поста, защото има професионалните качества и познава много добре митниците.

„Положението в митниците е изключително тежко. Там трябва да влезе опитен човек, който познава нещата и да свърши работа в най-кратки срокове. Обвиненията срещу него се оказаха несъстоятелни. Знаете, че прокуратурата е прекратила следствието по онзи знаменит разговор, който нашумя в обществото", обясни той.

Близнашки изтъкна, че положението в митниците е доста сложно и държавата губи огромни средства, затова са необходими бързи мерки за стабилизиране на ситуацията. "При други обстоятелства бих търсил нов човек, който да има време да влезе в тази дейност, но нямаме никакво време за губене. В случая нямам особен избор. Мисля, че след всичко преживяно, този човек няма да даде повод да се повторят нещата отпреди", каза още служебният премиер.

Стандарт Нюз припомня, че по-рано днес стана ясно за това, че Софийска градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу Ваньо Танов.

Мощен фонд иска да се намеси по отношение на КТБ

"Разломът в отношенията между Делян Пеевски и Цветан Василев е разлом в недрата на олигархията. За да излязат от тази ситуация, те тръгнаха в различни посоки и се стигна до цялата драма и падането на правителството. Нещата са взаимно обвързани. Не смятам да заема ничия страна", каза Близнашки относно казуса Василев - Пеевски.

"Ние като правителство много внимателно следим това, което се случва около КТБ, наблюдаваме действията и на Управителния съвет на БНБ. В тази фаза, не можем да се намесим, но готвим различни варианти за решение. Когато имаме пълна яснота, ще трябва да влезем и политическо решение", коментира премиерът.

"Днес приех представители на един много мощен фонд, който има желание да се намеси. Тези хора са готови да вложат и пари, така че ще приемем предложения от различни групи инвеститори, за да търсим изход от създалото се положение", обясни още той по повод кризата в КТБ и възможните варианти за нейното разрешаване.

Има ли пари в държавата

Близнашки отговори положително на въпроса има ли пари в държавата. Той обясни, че за момента макроикономическите показатели на страната са стабилни, но трябва да се стабилизират различните сфери на обществения живот, за да настъпи един обрат. "Наблюдава се едно надценяване на приходите в бюджета, тенденцията е в обратна посока, ниска е събираемостта. Въпреки това смятам, че ще овладеем положението", добави служебният премиер.

Да спрем ли "Южен поток"

Служебното правителство не трябва да вземе крайното решение по въпроса за спиране на проекта "Южен поток", категоричен бе премиерът. И продължи с думите: „Продължаването на проекта трябва да стане в рамките на Европейски съюз, тъй като не сме единствените участници в него. Нуждаем се от допълнителен и задълбочен анализ. Ще привлечем български и международни експерти, за да намерим най-доброто решение". 

Припомняме, че по-рано днес министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на БЕХ преустановяване на всички действия по „Южен поток".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай