БДЦ подкрепи актуализацията, но иска ясна визия за здравеопазването

БДЦ подкрепи актуализацията, но иска ясна визия за здравеопазването | StandartNews.com

София. "За последен път групата на Български демократичен център подкрепяме актуализация на бюджета на НЗОК без ясна визия за здравеопазването". Това обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на групата Светлин Танчев. Той обясни, че партиите в коалицията са поели ангажименти към възрастните хора и болните и няма как да откажат отпускане на допълнителни средства за вече извършени дейности на болниците. "Оттук-нататък обаче искаме ясна пътна карта какво се случва в здравеопазването", категоричен бе той.

"Подкрепяме актуализацията на бюджета на НЗОК, но искаме промяна на методиката за следващата година. Държим тази методика да бъде преразгледана, обсъдена, съгласувана с БЛС, публикувана и достъпна за разглеждане от изпълнителите на медицинската дейност. Освен пазарният механизъм, трябва да има и административен подход, който да стабилизира системата и да удовлетвори потребителите на медицинска помощ". Това каза от парламентарната трибуна депутатът от БДЦ д-р Красимира Ковачка по време на обсъждането на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г.

Д-р Ковачка се аргументира с непрекъснатите актуализации на бюджета на здравната каса през последните години, които не са довели до удовлетворяване на изпълнителите и до подобрява качеството на медицинските услуги. "Всичко това показва, че методиката за определянето на прогнозните бюджети на НЗОК не работи и има нужда от преразглеждане", категорична бе депутатката.

Групата на БДЦ подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК при гласуването в пленарна зала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай