Антоний Гълъбов разби Радев, Хр. Иванов и БСП

Има струпване на пистата на популизма, казва политологът

Антоний Гълъбов разби Радев, Хр. Иванов и БСП | StandartNews.com
  • Има струпване на пистата на популизма. Остават твърде много свободни пространства за сериозна политика, казва доц. Антоний Гълъбов в специално интервю за "Стандарт"
  • Първата вълна на ковид засегна сивия сектор, следващата ще се отрази и на светлия

- Г-н Гълъбов, как ще коментирате влизането на прокуратурата в президентството, това нов етап ли е във войната на институциите?
- Прокуратурата има правото да влезе във всяка администрация и във всяка институция, така че не виждам никакъв проблем в това. За мен няма война между институциите. Както бе арестуван министър в МОСВ, както бе арестуван заместник-министър, така и администрацията на президента е част от държавната администрация. Тук няма никакво основание да се търси противопоставяне на институциите, те продължават да работят. Въпросът е, че хората, които ги представляват, понякога си отправят взаимно някои реплики, но това не е война на институции.
Войната на институции би означавало те да престанат да работят.
- Има ли основание да се говори за предсрочни избори?
- Разбира се, че не, тъй като никой не иска избори. Няма политически субект в България, който да го иска, което не означава, че няма да говорим за предсрочни избори до редовните.
- А как ще коментирате акцията на Христо Иванов на плаж "Росенец"?
- Лично аз не харесвам смесването на граждански активизъм с политически партии. Това е допустимо за поведение на граждански активисти, но когато има смесване на двете неща, това винаги създава особена перспектива. Очевидно е, че няма как съпредседател на политическа партия случайно да е решил да излезе на брега точно там, където знае, че има охранявана зона.
- Как гледате на новите политически проекти - на Васил Божков, на Слави Трифонов?
- Партията на Слави вече е регистрирана - "Има такъв народ". А абревиатурата ИТН може да бъде разчетена и като "И така нататък". В известен смисъл това добре отразява състоянието на партийната система. Явно е, че ще има и други политически проекти, но за съжаление те се дублират като профил. Всички са анти-ГЕРБ, всички искат всичко, но за съжаление остават много свободни чисто политически пространства. В момента нямаме автентично ляво политическо представителство, нямаме чисто десен политически субект, тъй като "Демократична България" със сигурност не е това. Има струпване на пистата на популизма и твърде много свободни пространства за сериозна политика.   
- Дали някой ще ги запълни, как мислите?
- За съжаление, не съм оптимист в това отношение, тъй като ние сме вече на девет месеца разстояние от редовните избори. И един сериозен политически проект вляво или вдясно, с либерална или с консервативна насоченост, би трябвало вече да е конструиран и да е на терена, ако има намерението да се явява на тези парламентарни избори. В момента не виждам такъв. Говоря не само за различен проект, а за политическа партия с ясен идеологически профил и смислена управленска програма. Партия, която да убеди българските граждани, че е в състояние да управлява по различен начин. Това е, което липсва в момента. Имаме "Всички срещу ГЕРБ" и това по някакъв начин мобилизира симпатизантите на тази партия, но прави неразпознаваеми останалите политически субекти. Това води до монотонност, до загуба на профил.
- От друга страна, създаването на една такава системна партия - не само със симпатизанти, но и с членове, иска много повече време.
- Така е, но имаше време, което за съжаление не бе използвано, за да се изгради смислен политически проект. Да се предложи политическа партия, която да има реалистични претенции към властта. Засега няма такава.
- Боричканията в БСП как ще се отразят на партията?
- Изглежда, че и членовете, и симпатизантите на БСП са обезпокоени от това, което се случва в ръководството. Те са обезпокоени и от това, че БСП, въпреки че говори радикално, все повече губи доверие в претенциите си. Едно от лошите решения бе да се иска отново вот на недоверие и БСП го направи. Това е демонстрация на безсилие. И за съжаление начинът, по който изглежда, че ще бъде формулиран вота, ще го направи почти безсмислен.
- Малко безсистемното въвеждане на мерки, разхлабване и връщане отново как се отразява на доверието в политиците?
- Аз не смятам, че това пряко рефлектира в доверието към партията. Ясно е, че всички страни в ЕС следват горе-долу едни и същи мерки, опитват се да следват динамиката на развитие на епидемията. Някои страни едностранно въведоха карантина - за мен решението на Австрия бе чисто политическо. Но в крайна сметка всички правителства танцуват този танц с вируса, защото няма как иначе да се поддържа контрол. По-лошият вариант би бил, ако се отзовем в ситуация на неспособност да се контролира разпространението на заразата.
- Как ще коментирате компроматите със снимки и пачки?
- Това е политическа инфантилност.
- Но пък сигурно залага на определени нагласи на публиката?
- Изглежда, че да. На фона на много сериозни и тежки разследвания това звучи инфантилно. Имам  предвид офицера от НСО, който бе с повдигнато обвинение за организирана престъпна група, разследването за покровителство на наркомрежи. Това са много тежки разследвания, които имат огромно значение, но на тях, както виждате, не се отделя много внимание. Иначе може да си препращаме снимки до безкрай, но това не води до сериозно разследване на корупция и до сериозни разговори за нея. Темата за секретаря на президента е много по-сериозна, тъй като досега винаги, когато се заговори за корупция, се подразбира по-скоро подкуп. Мисли се, че един човек е дал пари на друг. А в този случай виждаме самата търговия с влияние. Обикновено сме свикнали да мислим, че корупцията е работа между двама души, а тя винаги е поне с един посредник. На фона на всичко това комиксите и "арабските нощи" не са сериозна тема.
- Предполагам, че ще се увеличат с наближаването на изборите?
- Най-вероятно, но в момента имаше взрив, тъй като много хора решиха да се възползват от пандемията, за да мобилизират някакъв тип популистки реакции. Предполагам, че август ще утихне и от септември отново ще влезем в тази фаза..
- Като се върнем от морето...
- Да, а като се върнат и тези, които измислят тези схеми. Големият въпрос е, че България има много важни задачи, които трябваше да изпълни, а към тях няма нито внимание, нито ангажираност на обществото. Имам предвид и от гледна точка на финансова рамка, и на стратегическо развитие на ЕС, и от гледна точка на собствената ни програма за развитие до 2030 година. Това са теми, за които трябваше да бъде отделена тази година, защото от тяхното решаване вероятно ще зависи животът на следващото поколение български граждани. Но за съжаление нито политическите елити, нито гражданският сектор успяха да наложат тази тема.
- Може би отчасти пандемията е причина, макар че не съм твърде сигурна в това...
- Аз също не съм. Ние твърде дълго заобикаляме въпроса, на който се натъкнахме по време на тази пандемия - че ние не сме в състояние да подъдржаме общ ред. Не сме в състояние да го приемем и да го следваме. Всеки опит да се спазва този ред бива оспорван, без да се предлага друг. Няма алтернатива, няма предложение по какъв начин да се осигури здравето на хората.
- Но нямаше и предложения от страна на властта как икономически да бъдат обезпечени хората в този период.
- Всъщност първата вълна засегна най-тежко тези, които работеха в сивия сектор. Най-чувствително засегнатите работни места бяха на хора, които бяха зле осигурени, а това създаде проблеми и при регистрирането им в бюрата по труда. Въпросът е за следващата вълна, защото тя ще засегне сектори, в които формално са спазени всички изисквания на трудовото право, но заради свързаността на нашата икономика с чужди икономики това вече ще се отрази зле и върху светлия сектор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай