Сряда,

Адемов: ДАЗД няма да се мести без сериозна дискусия

От: Администратор -
Адемов: ДАЗД няма да се мести без сериозна дискусия
A
A
A

София. „Не е започнала дискусия за преместването на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към Министерството на младежта и спорта. Такова решение не може да бъде взето без Обществения съвет към Министерството на труда и социалната политика". Това заяви социалният министър Хасан Адемов на заседание на Обществения съвет.

„Без сериозна дискусия няма да бъде взето каквото и да е решение", гарантира Адемов. Изпълнителният директор на сдружение "Национална мрежа за децата" Георги Богданов настоя отново ДАЗД да стане надведомствен орган и да наблюдава политиките на Министерство на труда и социалната политика. До момента агенцията е към Министерския съвет, а реално се ръководи от социалния министър.

„Ако агенцията не стане независим орган, каквито са препоръките на международните институции, то тогава трябва да имаме омбудсман на детето", коментира Богданов. Неговото предложение е да бъдат направени групи, които да разработят мерки за социални жилища. Той уточни, че средствата в процеса на деинституционализация се разпределят неравномерно и не остават за политики за децата.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички