Адемов: ДАЗД няма да се мести без сериозна дискусия

Адемов: ДАЗД няма да се мести без сериозна дискусия | StandartNews.com

София. „Не е започнала дискусия за преместването на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) към Министерството на младежта и спорта. Такова решение не може да бъде взето без Обществения съвет към Министерството на труда и социалната политика". Това заяви социалният министър Хасан Адемов на заседание на Обществения съвет.

„Без сериозна дискусия няма да бъде взето каквото и да е решение", гарантира Адемов. Изпълнителният директор на сдружение "Национална мрежа за децата" Георги Богданов настоя отново ДАЗД да стане надведомствен орган и да наблюдава политиките на Министерство на труда и социалната политика. До момента агенцията е към Министерския съвет, а реално се ръководи от социалния министър.

„Ако агенцията не стане независим орган, каквито са препоръките на международните институции, то тогава трябва да имаме омбудсман на детето", коментира Богданов. Неговото предложение е да бъдат направени групи, които да разработят мерки за социални жилища. Той уточни, че средствата в процеса на деинституционализация се разпределят неравномерно и не остават за политики за децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай