АБВ подписаха споразумение за партньорство с ГЕРБ

АБВ подписаха споразумение за партньорство с ГЕРБ | StandartNews.com

София. Споразумение за партньорство подписаха мандатоносителят ГЕРБ и последната по резултат партия в парламента АБВ. Това стана веднага след подписването на програмната декларация на коалицията за управление между ГЕРБ и Реформаторския блок, подкрепена от Патриотичния фронт.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни отделното подписване на двустранно споразумение с АБВ с това, че коалицията за управление е център-дясно. "Но изборите и народът подредиха така парламента, че с 84+23 мнозинство не може да се направи - не стига, че сме 2 партии, а и малцинство. Вече благодарих на колегите от Патриотичния фронт за декларацията за подкрепа, с която подкрепиха коалиционното споразумение, а сега благодаря и на АБВ, които въпреки, че са лява партия, ни подкрепят", каза Борисов. "Ако бяха различни резултатите от изборите, щяхме да преговаряме с БСП, но техният резултат беше много нисък", отчете лидерът на ГЕРБ. 

Борисов посочи, че от много време насам за първи път вижда Първанов физически, а преди няколко дни се чули по телефона. Изтъкна този факт, за да е всичко публично и да няма спекулации за задкулисие, каза Борисов. 

Бойко Борисов разкри, че в разговор с председателя на ЕНП Жозеф Дол е получил препоръка за Ивайло Калфин като един от най-добрите специалисти и експерти, в целия политически спектър на Европа в последните 5 години. "Затова аз помолих АБВ чрез него да подсилят кабинета", защити номинираният за премиер предложението за социален министър и вицепремиер от АБВ. 

Лидерът на АБВ Георги Първанов изрази удовлетворение от споразумението. "С този документ ние поемаме ангажимент да подкрепяме програмната декларация, която бе изработена с активното участие на преговорния екип на АБВ", обясни бившият президент. Той поздрави всички преговарящи за духа и стила и за това, че са изработили такъв документ, срещу който е трудно да се възрази, и определи документа като "една от най-добрите програмни декларации за целия преход". 

В нея са отразени голяма част от нашите предложения в различни сфери - от изборното законодателство, през данъчна справедливост, социална справедливост, доходите, възрастните хора, енергетиката. 

"Фактът, че се подписва различно споразумение от програмната декларация, отразява нашето виждане, че ние сме в различна позиция от това, което имат като отношение ГЕРБ и Реформаторския блок", отбеляза Георги Първанов. Той настоя, че АБВ запазва правото си да отстоява своите позиции там, където техните цели не са постигнати и отразени в документа, като например данъчната система, за премахване на плоския данък, намаляване на ДДС върху лекарствата и др. 

"Включваме Ивайло Калфин като вицепремиер и министър в новото правителство с ясното разбиране, че това е и риск, но и шанс за лявото пространство", заяви Първанов. "Управлението досега бе изпълнено с изневери към социалната политика и ангажиментите пред избирателите. АБВ чрез министър Калфин ще изпълнява ролята на своеобразен социален коректив, защото от това има нужда България", защити министерския пост лидерът на АБВ. 

Публикуваме пълния текст на споразумението за партньорство между ГЕРБ и АБВ:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай