Калфин става социален министър и вицепремиер

Калфин става социален министър и вицепремиер | StandartNews.com

София. Председателят на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин ще бъде социален министър и вицепремиер по социална и демографска политика, научи "Стандарт".

Малко по-рано стана ясно, че ПГ на АБВ ще подкрепи кабинет на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов.

"Преди по-малко от час потвърдихме нашата готовност за присъединяване към програмната декларация за бъдещ кабинет на ГЕРБ, заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт". Това заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин на пресконференция след заседание на Националния съвет на партията. 

„Аз и колегите ми, които участвахме в преговорите от името на АБВ, сме удовлетворени от начина, по който бяха започнати и провеждани консултациите между политическите партии. Те бяха максимално отворени, на практика всички опции бяха на масата, всичко, което се случваше беше пред вашите очи. По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите", заяви Калфин.

Той обясни, че в програмната декларация, във вида, в който тя е днес, от АБВ виждат голяма част от приоритетите, които са поели в предизборната кампания. „В програмната декларация има над 40 текста предложени от коалиционните партньори", коментира още Калфин.

"Още от нощта на изборите ние заявихме, че трябва да се търси най-широко национално съгласие по основните теми, които да се включат в основната програма, това не могат да бъдат партийните теми. Бихме искали, разбира се, да видим възможно най-широко участие в нея. За съжаление някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание. Продължавам да мисля, че ако се бяха ангажирали, може би този документ щеше да изглежда по различен начин и да отрази повече приоритети. След техния отказ да участват по документа, на практика ние участвахме заедно с ГЕРБ, РБ и ПФ", допълни Калфин.

„В това решение ние даваме висока оценка на нашия преговорен екип. Голяма част от нашите предизборни ангажименти и позиции са защитени по много убедителен начин", каза от своя страна лидерът на партията Георги Първанов. Той отбеляза коректния дух на консултациите, тъй като по време на тях се е виждало разбиране и едно солидно партньорство.

„Националният съвет даде съгласие за участие на АБВ в личната изпълнителна власт на страната. Също така даде съгласие Ивайло Калфин да бъде избран в състава на правителство на Република България", потвърди Първанов и обясни, че става въпрос за позицията на вицепремиер по социалната политика.

„Ние приехме и едно споразумение за партньорство и стабилно развитие, което ще бъде подписано след броени минути с ПП ГЕРБ", допълни Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай