ГЕРБ и Реформаторите подписаха коалиционно споразумение

ГЕРБ и Реформаторите подписаха коалиционно споразумение | StandartNews.com

София. ГЕРБ и Реформаторският блок подписаха коалиционно споразумение в зала „Запад" на Народното събрание. Малко след това бе подписана и декларация за управление между ГЕРБ и Патриотичния фронт, които ще подкрепят новото правителство. След това ГЕРБ ще подпише декларация с представители на АБВ.

В 16.00 часа се очаква представителите на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния блок и АБВ да отидат в Президенството, където ГЕРБ ще предложат на Росен Плевнелиев състава на новия кабинет.

Така днес ще стане факт и четирипартийниият кабинет на ГЕРБ, като до момента все още не се знаят имената на министрите.

 Последните консултации продължиха до снощи в 22 часа, а днес доизясняването продължаваше.

Все още обаче не е обявен официлно текста на декларацията.

Борисов: ГЕРБ ще участва с най-доброто, което има

Искам да благодаря на всички преговорни екипи, които всеки ден с постоянни разговори успяха да подготвят това коалиционно споразумение, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„ГЕРБ участва в това правителство с всичко най-добро, което има и се надявам правителството да има дълъг живот", каза Борисов.

Тази безспорно тежка ситуация, в която три политически сили сдадоха властта, ние бяхме принудени пред ангажимента, отговорността, хората, да търсим всякакъв разумен компромис, обясни той.

Направихме компромиси с едно нещо в главите си – не власт, не постове, а да се опитаме преди нови избори да направим правителство", заяви Борисов.

Той не скри, че поне 10 пъти са били на прага да отидат на нови избори.

Всички знаем, че в рамките на този мандат трябваше да се опитаме да направим кабинет, въобще условието аз да съм премиер не е било препъни камък в нито един момент, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Кунева настоя за дългосрочни реформи

От своя страна Меглена Кунева от Реформаторите поздрави всички, които участваха във взимането на това решение и настоя за реформи.

„Постигнахме и нашето вътрешно съгласие за участие като партньори в това начинание, което се надявам да изведе страната на пътя на стабилността и реформата. Реформата означава стабилност на държавата и много ще държим на това. Знаем, че за да можем да имаме стандарт на живот като европейския, трябва да направим необходимото", добави тя.

Трудното започва от тук нататък, освен бюджета в краткосрочен план, трябва да положим основите на дългосрочни реформи, категорична бе тя.

На добър час на всички, пожела Кунева.

Патриотите си запазват правото на несъгласие

Валери Симеонов от ПФ заяви , е подкрепят декларацията, но си запазват правото за несъгласие по някои въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай