АБВ и "Движение Гергьовден" сe споразумяха за съвместни действия

АБВ и "Движение Гергьовден" сe споразумяха за съвместни действия | StandartNews.com

ПП АБВ и ПП „Движение Гергьовден" подписаха споразумение за съвместни политически действия и партньорство. Това се случи в началото на съвместната им пресконференцията в БТА.

От страна на АБВ Споразумението беше подписано от председателя на партията Георги Първанов, а от страна на ПП „Движение Гергьовден" от Драгомир Стефанов.

„Радвам се, че с „Движение Гергьовден" вече установихме толкова близки и ефективни отношения, защото твърдя, че ние сме сродни партии", каза председателят на ПП АБВ Георги Първанов, цитиран от "Фокус".

По думите му това не е в идеологическия смисъл на думата, а профилът им е сходен в от гледна точка на това, че и двете формации работят за един модерен и автентичен български патриотизъм, за родолюбие, което не отрича правата на другия.

Той посочи, че двете формации са носители на различна политическа култура. Председателят на ПП „Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов от своя страна заяви, че всъщност се надява с това споразумение това да е само началото на формирането на един по-широк политически съюз и за отварянето на широк разговор за това как да се развива страната ни.

"Очевидно за президентските избори ще се разделим с ВМРО, въпреки добрия тон и конструктивните ни отношения", заяви още лидерът на АБВ Георги Първанов.

„Възможно е и сигурно в парламента ще имаме общи теми, но те си имат своя колизия и в това няма нищо фатално. Това е част от демокрацията", каза Първанов.

Във връзка с референдума иницииран от Слави Трифонов и подкрепен с подписка, Първанов заяви, че според него това е сериозна инициатива. „Никой не може да си позволява да я нихилизира, отрича или подценява", каза той и отбеляза, че АБВ е най-активната парламентарна формация, когато става дума за референдум.

„Ние инициирахме промени, които засягаха границата, лимитът на подписките за предизвикването на референдум. Ние ясно изразихме своята позиция, когато става дума за шестте въпроса - пакета от въпроси, инициирани от Слави Трифонов. С част от тези въпроси ние не сме съгласни, но твърдя, че нямаше нищо по-естествено от това всички въпроси да бяха пуснати и ние щяхме да кажем в този дебат", посочи Георги Първанов и отбеляза, че има възражения за избора на районните шефове на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай