9 министри на парламентарен контрол днес

9 министри на парламентарен контрол днес | StandartNews.com

Петъчният ден в Народното събрание ще е изцяло посветен на парламентарния контрол. На въпроси и депутатски питания ще отговарят общо девет министри от кабинета.

Редовният парламентарен контрол ще започне в 9:00 часа, а първа на трибуната ще се качи вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя ще трябва да дава отговори във връзка с незаконния молитвен дом на територията в София и относно дейността на Мюсюлманско настоятелство в жк. "Люлин", заради които се надигна и вълна от протести и недоволство в обществото.

Вторият вицепремиер, който ще бъде подложен на депутатски „разпит" е Меглена Кунева. Тя ще отговаря на въпрос относно необходимостта от отмяна на въвеждането на лятно часово време. В качеството си на министър на образованието Кунева ще каже за застъпването в учебната програма на българските училища православното християнство и религията.

В денят, в който ще се тества и системата за известяване на населението енергийната министърка Теменужка Петкова ще отговаря на въпрос относно евакуационния маршрут за АЕЦ "Козлодуй". Тя ще трябва да даде отговор и относно процедура договаряне с обявление по Закона за обществените поръчки за "Охрана на територията и имуществото, собственост на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.

Финансовият министър Владислав Горанов е четвърти по ред да отговаря на депутатски питания и въпроси. Той ще дава отговори относно финансовата политика на правителството, относно план на МФ за изтегляне на нов държавен дълг, относно опасността от дългова спирала и относно предприети действия след доклада на Аликс Партнърс за събиране на активите на КТБ.

В парламентарния контрол ще участват още военният министър Николай Ненчев, правосъдният министър Екатерина Гечева-Захариева, екоминистърът Ивелина Василева, земеделският министър Десислава Танева и регионалният министър Лиляна Павлова. Поради отсъствие от страната, в заседанието за парламентарен контрол няма да участват министърът на външните работи Даниел Митов, министърът на културата Вежди Рашидов, и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Поради предварително поет ангажимент, в заседанието за парламентарен контрол няма да участва министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Поради предварително поет ангажимент от международен характер, в заседанието за парламентарен контрол няма да участва министърът на здравеопазването Петър Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай