4 часа загубено време за дебати по вота. Гласуването е ясно

От ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС вече заявиха, че вотът няма да мине

4 часа загубено време за дебати по вота. Гласуването е ясно | StandartNews.com

Източник: БТА

Опозиция и управляващи спориха повече от 4 часа за националната сигурност, отбраната и модернизацията на армията. Разискванията бяха по повод внесения на 8 ноември от "БСП за България“, "Възраждане“ и "Има такъв народ“ втори вот на недоверие към кабинета "Денков“ заради "несправяне на Министерския съвет в областта на националната сигурност и отбраната“.

Гласуването ще бъде утре, четвъртък, в 13:55 часа. Според правилника за работа на парламента то се провежда не по-рано от 24 часа след приключването на дебатите. За да бъде вотът успешен и кабинетът да падне, са необходими гласовете на "повече от половината от всички народни представители".

От "Продължаваме промяната-Демократична България“, ГЕРБ-СДС и ДПС вече заявиха, че вотът няма да мине.

За България е далеч по-лошо, не, ако правителството си отиде, а ако то остане, заяви Кристиан Вигенин от "БСП за България" при представянето на мотивите към внесения вот на недоверие

Непартийно, програмно правителство, със срок на съществуване, предложи лидерът на "БСП за България“ Корнелия Нинова, припомняйки , че такава алтернатива е имало в началото на 49-ото Народно събрание. Все още има шанс да извадим България от дупката, в която я въведохте -  това минава през оставката на кабинета "Денков“ и нови, бързи, смели държавнически решения, обясни тя по време на дебата.

Нито веднъж управляващата партия не намери за необходимо да представи стратегическа визия за промени в службите за сигурност, нито конкретни стъпки, с които смята да ги реализира. Това ме кара да си мисля, че или не знаят какво точно искат да променят, тоест към юридическата некомпетентност трябва да се прибави и пълна управленска немощ,  каза Тошко Йорданов, председател ПГ „Има такъв народ“ от парламентарната трибуна.

От "Възраждане“ обвиниха в лъжи военния министър Тодор Тагарев заради негови думи за таврийските българи и поискаха оставката му. Те се заканиха да покажат видеодоказателства за това как българите в Украйна били насила мобилизирани.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков подчерта, че в основата на българската отбранителна стратегия е модернизацията на армията с технология от 21 век.

Отбраната на база на стари руски машини може да предизвиква носталгия в някои от вас, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива на база настоящата стратегия за модернизация., изтъкна той

Според изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на НС не може да има изненади при гласуването на вота на недоверие. В последните десет години сме направили толкова много за превъоръжаването на Българската армия, така че вотът е абсолютно безсмислен и ние няма да го подкрепим, заяви той.  

Вотът е абсолютно безпредметен, няма да бъде успешен, коментира отново в кулоарите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски и добави, че започват разговори по проектобюджета за догодина.

В пленарната зала политиката на кабинета в сферата на националната сигурност защитиха премиерът Николай Денков, военният министър Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев и вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев припомни, че през текущата година правителството е  внесло  бюджет, съответстващ и дори надвишаващ планираното в националния план за постигане на равнище на финансиране за отбрана от 2% от БВП. Той посочи още, че най-тежко е положението в Сухопътните войски, но добави, че проблемът не започва с мандата на настоящото правителство.

Тагарев отрече предположения на БСП, че е в конфликт на интереси.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов успокои, че към момента няма индикации за предстояща бежанска вълна към България, заради войната в ивицата Газа. Той обясни и състоянието на преградното съоръжение по границата ни с Турция.

Министерството на енергетиката е предприело всички стъпки и действия за актуализиране плана за реализация на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ-Козлодуй, които отразяват текущата проектна готовност за реализация на блокове 7-8, заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Румен Радев. В дебата по вота на недоверие към кабинета "Денков“ заради несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната, "БСП за България" включиха и темата за енергетиката, като част от националната сигурност.

В края на дебатите и след министрите си взе думата премиерът Николай Денков, който обобщи: Всички други действия, включително този опит за вот на недоверие, отслабват националната ни сигурност.

Разбрахме, както и при предишния вот, че истината няма никакво значение в дебатите, коментира той. По думите му опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва измислици и лъжи.

"В заключение, именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност“, изтъкна премиерът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай