Петък,

16 нови български посланици поемат по света

От: Редактори -
294
16 нови български посланици поемат по света
A
A
A

След известно напрежение между президента Румен Радев и външния министър Екатерина Захариева стана ясно, че между двамата е постигнато споразумение за 16 души, които ще заминат на посланически постове от името на България по света. Държавният глава вече е дал одобрението си за въпросните хора. На закрито заседание вчера правителството одобри смяната, която получи зелена светлина от президента.

За първи път пълен списък на избраниците публикува Фактор.бг:

Индонезия - Петър Андонов – бил е посланик в Япония и Република Корея. Образование - икономист, журналист (мaгистър по бизнес администрация от Суинбърнския технологичен университет в Мелбърн, Австралия). В дипломатическите среди е от времето на президента Петър Стоянов.

Мароко - Юрий Щерк – професионален дипломат, в момента заместник-министър на външните работи. Бил е постоянен представител на РБ в Съвета на Европа, български посланик в Израел, както и ръководител на делегацията на ЕС в Узбекистан. Сочат го като един от най-перспективните дипломати. Той сменя бившата шефка на правителствения протокол Боряна Симеонова.

Беларус - Георги Василев – директор на дирекция „Външно-политически информация и координация“ в МВнР,  бил е посланик във Виетнам и Япония.

Израел - Румяна Бъчварова – бивш вицепремиер и министър на МВР, настоящ началник на кабинета на министър-председателя. Тя ще замени специалста по хебраистика  с шест езика Димитър Михайлов.  Президентът дълго време спъваше това назначение, за което лично премиерът настоява.

Ирландия - Гергана Караджова – професионален дипломат. В момента работи в ПП – Брюксел, представител на България в Комитета по политика и сигурност (КОПС).

Обединеното кралство - Марин Райков – дипломат от кариерата. Бил е служебен премиер и министър на външните работи (2013 г.), български посланик в Париж (два пъти) и в Рим. Това за него ще е трети последователен мандат, без прекъсване, което е в нарушение на закона.

Йордания - Димитър Михайлов – арабист,  професионален дипломат. Ръководил е мисията ни в Сирия, доскоро бе посланик в Израел.

Ватикана - Богдан Паташев – Завършва Богословие в Папския Грегориански университет в Рим, философ и богослов, дългогодишен сътрудник към посолството на Малтийския орден в България.

Молдова - Евгений Стойчев – професионален дипломат. В момента е ръководител на Инспектората на МВнР, бил е посланик в Канада и във Виетнам.

ПД - НАТО - Драгомир Заков – професионален дипломат. В момента изпълнява длъжността директор на дирекция „Политика за сигурност“ в МВнР, работил е в мисията ни към ООН в Женева и в Постоянната делегация към НАТО в Брюксел.

Норвегия - Вера Шатилова – дипломат от кариерата. Сега ръководи дирекция „Държавен протокол“ в МВнР. Била е в мисиите ни в Москва и в Лос Анджелис.

Словения - Младен Червеняков – юрист, бивш министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов. Депутат и евродепутат от БСП. До скоро е бил посланик на България в Черна гора.

Южна Корея - Петко Драганов – професионален дипломат. В момента е генерален директор по политическите въпроси. Бил е заместник-министър на външните работи (2001-2005) а след това  посланик на България в Южна Африка, както и постоянен представител на България към ООН в Женева. Той е специален представител на генералния секретар на ООН за Централна Азия.

Пакистан - Александър Парашкевов – военен лекар. Директор на болницата в Русе, участвал е в редица военно-медицински мисии в Босна и Херцеговина, Афганистан, Ирак и др.

ПП - Виена - Емилия Кралева – професионален дипломат. Сега е заместник-министър на външните работи, била е в посолството ни в Лондон и посланик на България в Гърция.

Швейцария - Ради Найденов – професионален дипломат. Секретар на МС в правителството на Симеон Сакскобурготски,  служебен министър на външните работи (2017), бил е посланик на България в Австрия и Германия.

Разпределението на посланиците обтегна отношенията между президентството и Външно министерство.

В последните дни ябълката на раздора се оказа посланическият стол във френската столица Париж. Фаворитът на Румен Радев бил Петко Драганов, който сега потегля за Сеул. Роденият в Кайро Драганов е дългогодишен дипломатически кадър. Възпитаник е на Московския държавен институт по международни отношения.  Захариева обаче отказала да предложи Драганов за Париж. Идеята на днешното ръководство на Министерство на външните работи била Юрий Щерк, който сега отива в Мароко, да оглави българското представителство в Париж. Мотивите – перспективен, изключително подготвен и полезен в тази точка на Европа. Именно заради Драганов Радев блокирал почти година нови посланически назначения във Външно.

Размразяването стана факт едва миналата седмица, след  интервю на Екатерина Захариева по "Канал 3". Тогава външният ни министър директно обвини Радев, че неоснователно бави одобренията на посланици. Запознати твърдят, че само часове след критиката ѝ президентът одобрил първата порция от четирима посланици – Марин Райков, Емилия Кралева, Петър Андонов и Петко Драганов.

В понеделник Раде даде зелена светлина и за другите предложения на Външно. Заради играта на нерви между Радев и Захариева в Париж все още няма да има промяна – посланик Ангел Чолаков продължава да изпълнява дипломатическите си задължения във френската столица, докато се намери компромисен вариант.

Освен Петко Драганов, назначенията в Пакистан и Словения са твърдо за хора на Румен Радев, намекват от Външно. Става дума за Младен Червеняков и Александър Парашкевов. От Външно са имали идея да предложат за Любляна млад и перспективен дипломат, но Радев твърдо се е застъпвал за  Младен Червеняков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички