Взимат от Касата спешните случаи

Взимат от Касата спешните случаи | StandartNews.com

София. Финансирането на инвитро процедурите, интензивните грижи и ваксините ще се върнат към здравното министерство. Това заяви здравният министър Таня Андреева. Причината за промяната е, че прехвърлянето им към касата не се е оказало добро решение.

Заплащането за интензивни грижи намаля за повечето държавни болници, след като Касата даде част от парите на частните и ведомствените клиники. При инвитро процедурите пък се забави плащането към болниците, защото се проточи сключването на договорите. Пациентите се притесняват, че 15-те милиона, които са определени за нови бебета няма да се усвоят.

Не е ясно дали ще се върнат в министерството и онколекарствата. Прехвърлянето им към касата осигури медикаменти за всички пациенти, но разходите скочиха в пъти заради по-скъпите лекарства, които плаща касата. Затова Андреева не изключва възможността да ги върне в министерството и да изпили цените им с търгове. С 25% по-малко са направленията за преглед при специалист и лабораторни изследвания за новото тримесечие в сравнение със старото, алармираха софийски лекари. От касата обаче заявиха, че промяна в броя на талоните няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай