Времето за лъжи свърши, трябва да успеем като нация

Времето за лъжи свърши, трябва да успеем като нация | StandartNews.com

Д-р Антония Първанова, водач на листата на коалиция КОД

- Д-р Първанова, защо е важно какви депутати ще влязат в Европарламента?

- И да не гласуват хората, 17 ще бъдат избрани и ще отидат в ЕП. А в този мандат на парламента ще се извършат едни от фундаменталните реформи - преминаване от политика, ориентирана към бизнеса към политика, ориентирана към хората, образованието, изграждането на стабилна икономика и социална среда. Но в момента очевидно има партии, които са заинтересовани само твърдите ядра и купеният вот да успее, вместо да успее българският народ. Ако имаме гражданско общество, политически активни и информирани избиратели, тогава твърдите ядра няма да победят като римски легиони, нито купеният вот ще има такава тежест. Затова се използват мащабни манипулации чрез медии, социолози, врачки... Задавам си въпроса: Защо хората не разбират това?

- Дадохте заявка за нов модел на управление, какъв е той?

- Това означава преосмисляне на националните приоритети, въвеждането на правилото за обществена справедливост. В последните 25 години всички политически проекти вляво, вдясно и в център са проекции на БКП и Държавна сигурност. Затова лявото не е истински ляво, а по-скоро корпоративен проект, който цели да гарантира икономически интереси на определена прослойка на БКП. По същия начин дясното не е свързано с развитието на десни политики, а с удовлетворяване на интересите на друга прослойка от БКП. Център изобщо няма.

Това, което е нужно в България да се направи, е национална стратегия за оцеляване и развитие на нацията ни, за инвестиции и ръст на икономиката, за разкриване на работни места и повишаване на жизнения стандарт. Това трябва да започне сега. Определянето на националните каузи и справедливо управление трябва да се правят с участието на неправителствените организации. В ЕП нито един закон или стратегия не може да мине, без да са обсъдени и подкрепени от тях. У нас това или не се случва, или се създават сателитни НПО, които обслужват определени партии.

- Защо заявихте, че жена трябва да поеме управлението, какво се крие зад тези ваши думи?

- Зад тях седят наблюденията ми на вицепрезидент на Европейската организация на жените лидери в бизнеса и политиката и поредица изследвания от големи международни институции. Те показват, че жените са много по-отговорни, по-малко рискови играчи, създават по-добра работна среда. Фен съм на изказването на Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, че ако в банковия сектор имаше по-малко тестостерон, нямаше да има икономическа криза. Така е и в политиката - там нямаше да има толкова много корупция, икономически и корпоративни интереси. Виждаме г-жа Меркел какво направи в Германия. След разговори, които съм провеждала с нея, смятам, че е добре и тук да се смени тази мъжка надпревара за себедоказване с управление на страната, водено с грижа за хората. Водя разговори с либералите, с ЕНП и тяхното мнение, е че в България има нужда центърът и дясното да се обединят и да намерят своето ново лице в точно този важен момент. Аз съм отговорен политик, изпълнявам обещаното. Няма време за лъжи. Жена трябва да се грижи за държавата. Мога да управлявам България и ще посветя живота си на това да успеем като нация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай