Внимание! Три големи капана със зарята за ЧНГ

У нас употребата й е ограничена

Внимание! Три големи капана със зарята за ЧНГ | StandartNews.com

За какво трябва да внимаваме с пиротехниката на Нова година и как да избегнем инциденти?

У нас употребата на фойерверки, пиратки, бомбички и пиротехнически средства е ограничена. В София те могат да се използват само от 18.00 ч вечерта на 31 декември до 2.00 ч през нощта на 1 януари, предаде БНТ.

Светльо е отделил 100 лв. от бюджета си за новогодишна заря.

"Създават настроение, но трябва да се използват, разбира се, внимателно и с мярка", каза Светльо Атанасов.

Пиротехниката от кат.3 е забранена за продажба на лица под 18 години. А интересът към нея е най-голям.

"Идвам да си взема пиратки и някакви ракетки. Мен лично ме радва да гледам как гърми. Хубави цветове вади", коментира Иван.

"Аз съм против пиратките и фойерверките. Човек може да си създаде настроение и без пиратки и пиротехника", каза Даниела.

"Да ти гърми някаква пиратка в краката, когато минаваш някъде по никое време и бам, и така стоиш точно като гърмян, е доста стряскащо за мен", обясни Марина Петрова.

Празничната заря крие рискове, предупреждават експерти. И съветват:

"На гладко и на равно място, по-далече от коли, хора, сгради и други цели за поразяване. Запалва се фитилът, който е упоменат с лепенка “възпламенител”, и се отдалечавате. Най-често срещаните грешки при пиробатерията е да се постави неправилно. По този начин ще стреля настрани или на обратно много често ги поставят и тя просто се пръска на земята", обобщи Михаил Неделчев, ръководител-пиротехник.

Често се купуват и римски свещи. Освен красиви, те са и опасни.

"Римските свещи не е препоръчително да се държат в ръка. Може да я увиете с тиксо, ако сте вкъщи или за колче на градината на двора", заяви Михаил Неделчев.

На пръв поглед безобидните пиратки също причиняват сериозни травми на крайниците при неправилна употреба.

"Най-безопасно е да се оставят на земята и тогава да се запалят. Но, ако все пак сте на балкона, се държат тук - в по-долния край над терасата, съответно, за да не ви падне в краката."

Важно е да обърнем внимание дали продуктите, които сме закупили, имат сертификат. Освен това, е задължително да прочетем инструкциите за безопасност.

На фона на засилените през последните години призиви за по-голям контрол върху употребата на пиротехника, в някои градове у нас зарята е забранена в новогодишната нощ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай