Васил Терзиев за паметника: Мястото му е в музея

Васил Терзиев написа пост във Фейсбук

Васил Терзиев за паметника: Мястото му е в музея | StandartNews.com

Кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев написа ексклузивен пост във фейсбук. Паметникът на Съветската армия в София принадлежи единствено на Музея на социалистическото изкуство, където трябва да продължи живота си като част от учебната програма по история. Това написа в профила си  във Фейсбук Васил Терзиев. Неговата кандидатура е издигната от "Продължаваме Промяната" (ПП), "Демократична България" (ДБ) и "Спаси София", подкрепен и от "Екипът на София".

"Колкото и палаткови лагери в негова защита да бъдат организирани отпред, истината е една и тя трябва да се знае от всички български граждани - този паметник символизира една историческа неистина", смята Терзиев. Според него дискусията за мястото на паметника е полезна, защото дава възможност темата за историческото съветско влияние върху политическия и обществен живот в България да бъде достоверно представена на поколенията. "Но темата къде е мястото на този паметник не би трябвало да седи на дневен ред - монументът няма място в центъра на София", пише кандидатът за кмет.

"Колкото и да ми се иска конструкцията да бъде премахната още утре, се налага да се съобразим с техническите изисквания за тази операция", посочва Терзиев. "Може би много хора не си дават сметка, но този паметник реално представлява тонове бетон и метал, които трябва да бъдат премахнати по сигурен начин, така че никой да не пострада", пише още той.

"Относно терена около бъдещия бивш паметник, решението ще бъде взето от всички граждани на столицата. Това място трябва да е част от българската историческа памет, а конкретният му вид следва да е резултат от широка обществена дискусия сред столичани. Какво искаме да видим там, какво си представяме да правим в това пространство - ще кажем всички ние", коментира Терзиев. "Ще организирам и допитване до управата на други красиви европейски градове, които също са премахнали съветски символи от градската си среда, за да разберем в какво са превърнали освободените терени след това и какво символизират те в настоящия момент", пише Васил Терзиев.

В петък стана ясно, че Областната администрация на София-град не може да се ангажира с конкретен срок в рамките на тази година за финализиране на преместването на паметника. „Левицата!“ направи палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия в сряда, а вечерта същия ден представители на „Възраждане“ и „БСП за България“ също дойдоха пред паметника. 

Проблемът с монумента „Паметник на Съветската армия“ е политически въпрос, а не градоустройствен и неговото премахване изисква категорична политическа позиция и целенасочени управленски действия, каза за БТА проф. Вили Лилков, кандидат за кмет на София, издигнат от инициативен комитет, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай