Уволненият шеф на Ел Би Булгарикум отвръща на удара, плаши със съд

Икономически интереси и корупционни практики стоят зад особождаването от поста

Уволненият шеф на Ел Би Булгарикум отвръща на удара, плаши със съд | StandartNews.com

Икономически интереси и корупционни практики стоят зад особождаването от поста на изпълнителен директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов. Това съобщи самият той пред БНР и определи всички обвинения срещу него като лъжа.

"Възхитен съм от въображението и лъжите на хора, които са овластени да управляват държавен ресурс. Явно сега разбирам каква е причината за моето уволнение - това явно са икономически интереси и корупционни практики. В периода, в който бях и все още съм изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" аз не съм допуснал по никакъв начин да бъде повлиявано на интереса на дружеството чрез съмнителни практики", категоричен бе той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тежки обвинения към уволнения директор на Ел Би Булгарикум

Като абсолютна лъжа Маринов определи твърдението, че се купувало мляко на завишени цени: "Когато аз постъпих на 1 декември, млякото, което влизаше в "Ел Би Булгарикум", струваше между 1,5 - 1,52 лв. за литър. Най-високата цена, която съм плащал като изпълнителен директор, е на 1,45 лв. В момента цената на млякото е 1,15 и 1,20 лв. за  литър".

Той отрече да е взимал мляко със занижени качества. Качеството е в пъти по-високо, подчерта той.

По думите му следващата лъжа е за презапасяване: "В момента има около 50 т сирене и около 60 т кашкавал. Това е абсолютно нормално. Пазарът го поема. Продават се между 5 и 10 т на месец".

Той е категоричен, че няма никакъв риск количествата да останат на рафтовете и да се изхвърлят. Освен това имаме и запитвания от фирми в Гърция и Германия, добави Маринов.

Откакто съм директор, оборотите на предприятието са увеличени с 300 хил. лв. на месец, отбеляза още той и добави, че има документи за всяка своя стъпка.

Поискали са ми множество документи и всички те са предоставени, съобщи Николай Маринов. Той не е имал информация, че тече проверка срещу него.

"Разбрах в понеделник следобед, когато г-н Димитров дойде в кабинета ми и ми каза "Ти си освободен, напусни, нямаш работа тук". Връщаме се в едни мутренски времена, когато идва някой в кабинета ти и те гони и те плаши с полиция".

Маринов посочи, че в Търговския регистър той все още е изпълнителен директор: "Ще подам иск в съда за спиране на вписването на новото ръководство и съответно ще си потърся правата по съдебен ред".

В позиция Държавната консолидационна компания обясни освобождаването на Маринов от поста така: "Заради закупуване на коли от неоторизиран дилър на завишени цени, закупуване на суровини на завишени цени, при това със съмнително качество, заради презапасяване с продукция, която не може да се реализира в срока й на годност и заради възпрепятстване на проверки."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай