Условието за Шенген! Първи данни за бежанци от Австрия върнати у нас

От Министерския съвет заговориха за разпространена дезинформация

Условието за Шенген! Първи данни за бежанци от Австрия върнати у нас | StandartNews.com

През 2023 г. България е приела от Австрия 113 души, търсещи международна закрила, съгласно Регламента Дъблин. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет, откъдето предоставиха данни за заявените и осъществени входящи трансфери от Австрия към България за настоящата година.

„Във връзка с получени медийни запитвания за прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна, предоставяме следните данни от Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет:

Заявените входящи трансфери от Австрия към България за 2023 г. са 193, като реално осъществените от тях са 113.

Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България за 2023 г. са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между двете страни, уточняват от правителствената пресслужба.

От правителството посочиха и разпределението на прехвърлените през тази година лица по националности: 24-ма от Афганистан, един без гражданство, един от Иран, 17 от Мароко, 69 от Сирия и един от Турция.

„Противно на разпространената дезинформация през последните дни, България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство“, посочи вчера българското правителство.

От края на март 2024 г. отпада контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Решението гласува Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие късно вечерта на 30 декември. По-рано същия ден Австрия вдигна ветото за приемане на България и Румъния, а седмица преди това нидерландският парламент свали дългогодишното си вето срещу България.

С тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
One American
преди 3 месеца

Happy New Year 2024! USA

Откажи