У нас къщи за гости, в други страни голф игрища

Голф игрища в други държави се декларират като пасища, разкрили от Европейската сметна палата

У нас къщи за гости, в други страни голф игрища | StandartNews.com

Българският случай с финансирането с пари от ЕС на къщи за гости, които не се използват по предназначение, не е уникален. В различни периоди и в други страни от ЕС е имало подобни казуси – както с къщи за гости, така и с голф игрища например, които се декларират като пасища. Това каза в интервю за БНР Илияна Иванова, която е българският представител в Европейската сметна палата (ЕСП) с ранг на заместник-председател.

В предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР тя обясни, че нередностите са неумишлено действие, докато при измамите става дума за умишлено ощетяване на европейския бюджет. Европейската сметна палата не се занимава с разследване на измами с еврофондове, а само с одитиране на нередности, каза още Иванова.

Тя коментира, че последната проверка на ЕСП, която обхваща усвояването на кохезионните фондове в 7 държави от ЕС, включително България, има за цел анализ на работата националните правителства и на Европейската комисия, тъй като в случая става дума за споделено управление. Проверени са България, Франция, Унгария, Гърция, Латвия, Румъния и Испания.

Докладът на Сметната палата отправя общо 5 препоръки – 3 към проверените държави и 2 към Европейската комисия.

България е сред малкото държави, които са изпълнили и трите препоръки. Те са свързани с приемането на стратегии за борба с измамите, включване и на външни органи и институции в тази борба и създаване на платформата АРАХНА, даваща общодостъпна информация за всички европейски програми.

България е сред страните, които използват най-пълноценно системата АРАХНА, докато тя се ползва доста по-ограничено например в Германия и скандинавските страни, посочи Иванова.

Тя добави, че във всяка от проверените държави има проблеми, но има и добри примери и не бива да си затваряме очите както за нередностите, така и за постиженията.

Илияна Иванова коментира, че най-висок е процентът на констатирани нередности при усвояване на еврофондове е в Словакия -  2,13, докато в страни като Люксембург и Финландия този процент е 0. България е по средата в тази таблица, каза още тя и подчерта, че нивото на грешки при управлението на европейските програми за целия ЕС намалява прогресивно и стабилно.

Иванова добави, че предстоящата проверка на ЕСП на строителството на пътища с пари от ЕС е включена в годишната програма на институцията, обхваща няколко държави и не е свързана със сигналите, които българската опозиция е подала към Брюксел.

Тя каза още, че това е част от стандартните процедури, а докладът се очаква към средата на следващата година.

В рамките на проверката ще бъдат одитирани България, Испания, Чехия и Полша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай