Тестват Банско с дарение от Пеевски

Депутатът е предоставил 2000 теста, които ще бъдат използвани заедно с доставените от Националния оперативен щаб

Тестват Банско с дарение от Пеевски | StandartNews.com


2000 бързи теста бяха дарени на община Банско от народния представител Делян Пеевски, предаде БНР. С тях и с доставените от Националния оперативен щаб, утре започва тестването на жители на града за наличие на антитела на вируса COVID-19.

Тестовете, дарени от народния представител са били занесени в Банско от кмета на Белица Радослав Ревански. 
"Ако останат, после вече ще преценяваме с РЗИ и с волята на дарителя дали и как могат да се използват и от други лаборатории", поясни Ревански, цитиран от националното радио. 

В Банско ще бъдат изследвани много повече от  първоначално обявените 1000 жители на общината.

Националният оперативен щаб е информирал общинското ръководство, че тестовете вече са доставени в Районната здравна инспекция в Благоевград и има готовност изследването да започне, потвърди кметът Иван Кадев. 

"Много повече от 1000 бройки. Органите на РЗИ ще кажат, но от утре ние сме създали организация след 10.30 да започнат тестовете в медицинския център "Свето Благовещение", съобщи Кадев. 

По указания на Районната здравна инспекция са изготвени списъците с хората, които са обхванати в мащабното тестване.

Първо ще бъдат изследвани служителите на полицията, които след това поемат отговорност към спазването на ограничителните мерки и обществения ред по време на празника. 

"За да не се получава струпване, ще се опитаме по възможно най-безопасния начин да свършим тази работа и очаквам разбиране и от самите граждани", каза кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай