Столтенберг с мощно послание от София! Каза голямата цел на НАТО

Сега живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността

Столтенберг с мощно послание от София! Каза голямата цел на НАТО | StandartNews.com

За НАТО основната цел не е да се бори срещу войната, а да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът. Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече. Това заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на срещата на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

По думите му НАТО се променя, НАТО реагира и се адаптира на променящия се свят. "Сега живеем в по-опасен свят - НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността", допълни Столтенберг.

Той подчерта, че във Вашингтон НАТО ще демонстрира, че когато се съгласи, че са не необходими повече сили и нови способности - ще изпълни това.

"Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014, когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват. Трябва да отговорим на плановете", коментира Столтенберг.

Поясни, че втората основна тема ще бъде Украйна.

"Видяхме атаката в Харков през уикенда и това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, необходима е и хуманитарна, и икономическа. 99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Повечето експерти смятаха, че Русия ще контролира Киев в началото на войната. Това не стана. Украинците освободиха 50% от територията", отбеляза генералният секретар на НАТО.

Според Столтенберг сигурността не е регионална, а е глобална.

"Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещаха. САЩ 6 месеца се договарят, ЕС не са предоставили необходимите количества. Април министрите на отбраната на НАТО се срещнаха със Зеленски - той каза за необходимите оръжия. Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има забавяне помощ за Украйна. Това допринесе до сериозни последици. Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация", заяви Йенс Столтенберг.

Той коментира, че Украйна трябва да има по-голяма предвидимост.

"По-силна организация и по-силна роля на НАТО и многогодишен план за помощ. Разчитам на вашата помощ, защото от това се нуждае Украйна. Третата важна тема: Партньорите ни от азиатско-тихоокеанския регион. Трябва да помните кой подкрепи войната на Русия в Украйна. Най-важните доставчици са държавите в Азия - Китай работи в режим на военна икономика. Китай не заклейми руската инвазия на Украйна. 90% от микроикономиката, която Русия получава, е от Китай. Така Русия строи военни самолети и кораби. Тази помощ от страна на Китай - Русия не би могла да води войната срещу Украйна по същия начин. Другият доставчик е Иран с доставката на дронове. Това виждаме в Украйна - виждаме колко важна е Азия. Китай и Русия все повече се съюзяват. Трябва да работим с вашите партньори в азиатско-тихоокеанския регион. Ние разширяваме сътрудничеството си с тях, защото споделяме общи ценности. Живеем в по-опасен свят, но НАТО стана по-силна. Има война в Украйна, Близкия изток, Китай и Русия станаха по-сплотени. Не можем да кажем каква ще е следващата криза, но каквато и да е ние ще успеем да се справим заедно", каза още Йенс Столтенберг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай