Спират от разстояние скоростта на тротинетките. Нови мерки

Над 1600 са инцидентите с електрически тротинетки за година в столицата

Спират от разстояние скоростта на тротинетките. Нови мерки | StandartNews.com

Тротинетките са екологичен транспорт, затова не ги забранихме като в Париж. Това коментира по Нова телевизия председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той обясни как ще действат новите правила за електрическите превозни средства. Според тях тротинетките трябва да се движат с максимум 25 км/ч по велоалеите и пътищата и с до 5 км/ч в парковете и по площадите. Последното условие означава те да се бутат.

Новите правила ще се спазват най-лесно от тротинетките под наем, които в София са 2000 и се отдават от 3 фирми. Георгиев обясни, че чрез GPS ще се ограничава автоматично скоростта.

Освен това новото решение уточнява къде могат да се оставят личните превозни средства. Гражданите пък ще могат да сигнализират, ако ограниченията не се спазват.

Над 1600 са инцидентите с електрически тротинетки за година в столицата, напомни Георгиев. Той добави, че те водят до тежки травми, затова глобите са до 1000 лева за всяко нарушение.

По-сложен е въпросът с частните тротинетки, които също са хиляди. Там няма как да се използва софтуера, затова се разчита на съзнанието на собствениците им, както и на глобата, която е 25 лева за нарушение, обясни Георгиев.

Той коментира, че фирмите за наем на тротинетки първо не са одобрили новите мерки в София, но една от тях вече е въвела ограничението. Те вече са започнали и по-стриктно да събират изоставените возила, в които човек може да се спъне, особено в тъмното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай