Спират настаняването на старци в Горско Косово

Няма нарушения в социалното заведение, каза Сачева

Спират настаняването на старци в Горско Косово | StandartNews.com

  • Няма нарушения в социалното заведение, каза Сачева
  • Закриват домовете за хора с деменция, превръщат ги в центрове от семеен тип

Настаняването на стари хора с деменция в дома в село Горско Косово спира от днес със заповед на Агенция социално подпомагане. По този начин ще се намали броят на хората, които живеят там и скоро време вместо по шестима, в стоите ще живеят по двама, най-много трима души. Това съобщи за "Стандарт" Николина Иванова, експерт от АСП.

Няма нарушения на персонала в дома за възрастни хора в село Горско Косово, коментира междувременно социалният министър Деница Сачева в предаването "Лице в лице" на бТВ. Резултатите от проверката на Агенцията за социално подпомагане установи, че не можем да говорим за недобросъвестност, обяви още министърът.

Скандалът с дома в Горско Косово гръмна, след като преди няколко дни омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая през 2019 г. Внезапна проверка на експерти констатира изключително лоши условия на живот в социалната институция.

У нас има 14 дома за възрастни хора, страдащи от деменция. Всички те подлежат на закриване в дългосрочен период, коментира министърът на социалната политика. По думите й те са изградени в непригодни за целта сгради – училища, бивши казарми.

„Битовите условия в голяма част от тях не са добри. Затова до 4-5 години те трябва да бъдат трансформирани в центрове за настаняване от семеен тип“, обясни Сачева. По думите й проверката е показала, че не може да се говори за недобросъвестност от страна на персонала. Хората там са в тежко състояние, над 80-годишни, уточни тя.

Този случай ни дава повод да говорим отново за Закона за социалните услуги, отбеляза Деница Сачева. По думите й в този закон няма текстове за извеждане на деца от семейството без съдебно решение. В случаите, в които има тежко насилие и заплаха за живота и здравето на детето, то се извежда от семейството, но след това действието  трябва да бъде потвърдено от съда. Над 1800 деца са останали в своите семейства именно след намесата на социалните работници, отбеляза Сачева. Тя  беше категорична, че биологичните семейства и техните права се защитават до последно. Детето се извежда едва тогава, когато няма друг вариант, категорична бе Сачева.

По друга болна тема - недостигът на кадри, социалният министър съобщи, че държавата ще се опита да обхване младите хора на възраст между 18 и 29 години, които нито учат, нито работят.

"Ще работим по система за валидиране на уменията им и издаване на сертификат за работата им на пазара на труда. Ще работим и по привличането на висококвалифицирани работници в България. Ще предложим пакет от мерки за по-бързия им достъп до пазара на труда", каза Деница Сачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай