Ще дам политици на прокурор за лъжата с мобилизацията

Сегашният шеф на ВМА има пълното ми доверие, казва Николай Ненчев

Ще дам политици на прокурор за лъжата с мобилизацията | StandartNews.com

"Интендантско обслужване" да ушият добри униформи, за да защитят съществуването си

Има ли информационна война срещу България заради командния център на НАТО у нас ? Каква ще бъде съдбата на родните МиГ-ове и може ли да разчитаме на модернизация на армията при ограничените финансови възможности на държавата? На тези и други въпроси потърсихме отговорите от военния министър Николай Ненчев.

- Министър Ненчев, предшественикът ви Велизар Шаламанов усилено твърдеше, че срещу България се води информационна война. Потвърди ли се според вас това негово твърдение? Пример за това ли е истерията с повиквателните, с центъра на НАТО и с предполагаемото складиране на американска техника на българска територия?

- Да, няма съмнение, че срещу нас има координирани информационни атаки, които имат ясна цел - да променят взети от нас политически решения. Случаите, които споменавате, са примери за това. Има последователна атака срещу едно решение, което българското общество вече е взело и много пъти е подкрепяло - да бъдем част от ЕС и НАТО. Надявам се, че тя няма да успее.

- Какво прави Министерство на отбраната, за да противостои на информационната война и, според вас, доколко успешно се справя?

- Основният проблем на информационната война е, че тя не се обявява, тя не се и печели. Много често не се и забелязва преди момента, в който общественото мнение е вече сразено от нея. Защото целта на тази война са нашите политически решения, но жертвата е обществото. За мен единственият начин за борба с нея са последователните политически стъпки и логичните решения, в които не може да има съмнения. Освен това трябва и координация между всички нас, които сме в управлението в момента. МО опитва да обяснява всичко, което правим, и да вървим по най-логичната политическа линия. Ние не искаме да използваме същите инструменти, които използват нашите противници в информационната война. Нямаме тролове, нямаме платени медии, нито платени говорители. Единственото, което имаме, е истината.

- Наскоро заявихте, че умишлената дезинформация относно мобилизация е престъпен акт и попада под ударите на закона. Сезирахте ли компетентните органи?

- Дезинформацията, особено когато се прави от политици, хора, които претендират да бъдат държавници, е първо морален и политически проблем. Това е много евтина заигравка с неща, които са много по-големи от малката политическа или партийна печалба. Сигурността на хората е твърде сериозно нещо, за да я поставяме като залог на дребните интереси на някого. Иначе, да, събрахме материали и в най-скоро време ще сезираме прокуратурата.

- Каква е ползата от създаване на командния център на НАТО за България? Колко ще струва на бюджета ни той?

- С една дума - ползата е огромна. България е партньор в съюз с много по-добрата част на света. С тези страни споделяме общи ценности и обща съдба. Предвид нестабилната ситуация в Украйна и Близкия изток НАТО си поставя за цел с присъствието си по тези флангове да произведе въздържащ ефект. Оборудването, което ще бъде разположено или придвижвано на ротационен принцип там, ще е минимално и не може да бъде използвано за каквито и да е било настъпателни действия. То е гаранцията за всяка от страните членки на НАТО, че в случай на посегателство срещу една от тях всички останали ще й окажат помощ още в първите часове.

- Започнахте своя мандат със заканата да направите подробни одити във вашия ресор. Вече излезе такъв за ВМА. Какъв е вашият коментар за начина, по който е управлявана болницата, и получихте ли вече доклади за останалите одити? Какво показват те?

- Не искам да коментирам предишно управление, защото очаквам коментар под формата на решения на компетентните институции. Те са тези, които трябва да определят кой е виновен, кой е невинен. Аз не мога да поема тази отговорност, защото не ми е възложена от закона. Моята задача е да подобря финансовото състояние на системата, особено в условията на съкратен бюджет. Мога да коментирам ген. Петров, който сега управлява ВМА. Той е отговорен човек, който има пълното ми доверие. Полага усилия да стабилизира болницата и засега успява. Фактите говорят - само за няколко месеца е намалил задълженията на ВМА. Мисля, че той ще се справи. Що се отнася до други одити, повече от тях текат. Някои са планови, други извънредни. Това е по-сложна дейност и трябва време. Там, където има сигнали за нарушения, ще действаме моментално и ще ги спираме.

- В началото на мандата ви стана ясно, че голяма част от фирмите, които са под шапката на Министерството на отбраната, работят на загуба. Какво ще правите с тях? Преструктуриране, закриване или приватизация?

- Да, някои от дружествата са на загуба и това не е от сега. Още по-обезпокоителното е, че в някои случаи МО дава поръчки на други фирми, а тези, които ние издържаме, не ги печелят. Подобен е случаят с "Интендантско обслужване". Те трябва да шият униформите на армията. Друга фирма щеше да спечели конкурса, обявен от МО. В предишни години е имало случаи да ги печелят други фирми, които после пак да възложат на нашата фирма изпълнението. Това прилича на схема. Затова използвахме промяната в закона за обществените поръчки и т. нар. In-house договаряне. Сега "Интендантско обслужване" трябва да докажат, че могат да произведат качествени униформи на войниците и така да защитят съществуването си. Това е единият ни вариант. Другият е да направим промени в мениджмънта на дружествата и да назначим хора, които ще могат да постигат резултати. Там, където състоянието показва, че има по-сериозни проблеми, ще мислим за преструктуриране.

- Друга идея в развитие е отделянето под отделно командване на Специалните сили. Ще се случи ли това скоро?

- Това не е политическо решение, а военно. Един от проблемите ни е, че на практика всички стратегически документи на Въоръжените сили (ВС) бяха изтекли към края на годината - Планът за организационно изграждане и развитие на ВС до 2014, както и хоризонта на Бялата книга за отбраната и ВС. Същевременно заварихме три пъти отлаган и незавършен Преглед на структурата на ВС. Сега вече е завършен. Докладът от прегледа е приет от Съвета по отбрана. Той ще бъде основата на разработваната в момента Програма за развитие на отбранителните способности на силите до 2020-а. Въпросът, който ми задавате, ще намери решение там. И това решение ще бъде на базата на военната експертиза в МО.

- Окончателно ли е взето решение, че България ще ремонтира своите МиГ-29 в Полша? В какъв срок може да стане това? Командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев посочи, че през май ще останат само два летящи МиГ-29, което ще попречи на нашите ВВС да изпълняват своите задължения по т.нар. Air Policing. Ще успеете ли да се справите с тази опасност?

- България се стреми да се освободи от зависимостта от страни извън Атлантическия съюз по отношение на поддръжката на военната ни техника. Монополната цена, която сега руската страна е успяла да наложи, и невъзможността за водене на реални търговски преговори ни поставят в незавидна позиция. Ограниченият финансов ресурс, с който разполагаме, ни задължава пред българското общество да бъдем изключително прецизни по отношение на всеки разход. И затова търсим алтернативи и възможни решения сред съюзниците си от НАТО. При официалното ни посещение в Полша в средата на февруари се срещнахме с полския ми колега Томаш Шемоняк и разговаряхме по темата. Разговорите на политическо ниво продължават, а експертите се запознаха с възможностите на 2 полски държавни компании за ремонт на двигателите на изтребителите МИГ-29. Ще направим всичко възможно, за да не се стига до ситуацията, която ген. Радев описва. Както виждате обаче, въпросът е по-сложен, той е както военен, така и финансов, но и политически.

- Реална ли е възможността партньорски страни да ни подарят изтребители? ВМС имат нужда от нови бойни кораби, ще успеете ли в рамките на мандата си да започнете процедура за закупуването им?

- Модернизацията на армията е един от най-важните въпроси за МО. Предстоят разговори за самолетите. Решението какво и как ще се купува ще е на базата на Програма за развитие на отбранителните способности на силите до 2020, която трябва да разработим до месец. Този документ ще стъпва на Националната програма "България в НАТО 2020", с известна адаптация към финансовата реалност. Все пак трябва да отчетем фалита на 4-ата по големина банка в страната, ниската събираемост на бюджета за 2014 г. и т. н. Това налага да балансираме нашите амбиции за отбранителните способности до 2020 г. с наличните финансови ресурси. През това време регламентирахме управлението на всички инвестиционни проекти да се извършва по метода PRINCE 2 и създаването на Борд за управление на портфолио от проекти на проектното управление. Важно е да имаме добър механизъм, който да гарантира, че парите, които харчим, ще бъдат изхарчени правилно и прозрачно.

- Успяхте ли да намерите решение в рамките на Министерски съвет относно утилизацията на боеприпаси на територията на България. Какво е то?

- Търсим го все още. Стои вариантът за закупуване на специална камера за утилизация, при която почти няма човешка намеса. Това ми се струва като най-доброто решение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай