Шефът на Сметната палата с разкрития за борбата с корупцията

Той обяви, че на тяхната интернет страница ще има специална рубрика "Сигнали за корупция"

Шефът на Сметната палата с разкрития за борбата с корупцията | StandartNews.com

Източник: БНТ

"Предприели сме действия за противодействие на корупцията в рамките на нашата компетентност. От около 2 седмици създадохме ново звено в Сметната палата, което да се занимава именно с това. Съобщението направи пред БНТ председателят на институцията Димитър Главчев.

Той обяви, че на тяхната интернет страница ще има специална рубрика "Сигнали за корупция". "Тези сигнали биха могли да бъдат за други институции, които проверяваме, но ще приемаме и сигнали за вътре в рамките нашата институция дали има сигнали за корупция", обясни Главчев.

"За тази година Сметната палата е приела 416 одитни доклада. Това е повече от един доклад на календарен ден", посочи той.

"Сметната палата може да се каже, че като е орган е по-скоро най-близко до Народното събрание. Основен неин принцип е, че тя трябва да бъде независима", така Главчев отговори на въпрос дали може Сметната палата да бъде орган за контрол на политически решения.

"Партиите имат задължението да декларират своите финансови отчети в Сметната палата, както и когато има различни кампании предизборни за различните видове избори, да декларират финансирането. Вчера беше последният ден, в който партиите, участвали на последните избори трябваше да го направят", обясни Главчев.

"Това не е наша работа, а на Комисията за противодействие на корупцията. Там става тази проверка и вече съответно се включва и прокуратурата. Това са компетентните органи", така председателят на Сметната палата отговори на въпроса дали има механизъм да се разбере дали даден политик не е декларирал имот в чужбина.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай