Неделя,

С полицейски демонстрации посрещнаха Конския великден в София

От: Иван Ангелов, сн. БГНЕС и БНР -
790
С полицейски демонстрации посрещнаха Конския великден в София
A
A
A

Традиционни демонстрации и състезания конната полиция към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), Народно читалище "Георги Бенковски" и  жителите на кв. "Бенковски" в София отпразнуваха Тодоровден и празника на коня.

Служителите на Група „Конна полиция” към ОСПС–СДВР бяха посрещнати на площада в квартала с питка и жито за берекет. Деца от читалище "Георги Бенковски" изпяха народната песен "Свети Тодор коня кове" и им раздадоха колаци и мартеници. Отец Георги Янев от храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" отслужи водосвет за здраве.

Тодоровден се отбелязва винаги в първата събота на Великденския пост. Празникът е известен още и като Конски Великден.

На Тодоровден, първият пролетен празник, ергените тръгват от къща на къща, домакините ги даряват с колаци, а конете - с овес. Това е една традиция, която читалището е възобновило заедно с ескадрона на МВР повече от 45 години, разказа Цветанка Тонева, секретар на читалище "Георги Бенковски-1911".

След ритуала на площада празникът продължи на стадиона в кв. "Бенковски" с традиционна кушия. Конните полицаи направиха демонстрации на езда под музикален съпровод - карусел, полицейски действия при безредици на масови събития и движение със сабя. След това премериха сили в прескачане на препятствия по двойки. За най-добре представилите се са предвидени награди.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com